Atomlar Sonsuza Kadar Dayanır mı?

Atomlar Sonsuza Kadar Dayanır mı?

Atomlar Sonsuza Kadar Dayanır mı?

Yeterince zaman verildiğinde, parıldayan kayanız(elmas) sıradan grafite dönüşecektir. O elması oluşturan karbon atomları ise sonsuza kadar var olacaktır. Kararlı karbon izotoplarının, evrenin tahmini yaşından çok daha uzun süren yaşam sürelerine sahip olduğu düşünülmektedir. Ancak her karbon atomu sonsuza kadar yaşamaz. Radyoizotoplar, kararsız çekirdeklere sahip kimyasal elementlerin formlarıdır ve bozunma süreçleri sırasında kararlı bir duruma radyasyon yayarlar. Bir radyoizotop olan Karbon-14 kararsızdır ve yarı ömrü 6.000 yıldan azdır; 5,730 yıl sonra, bir karbon-14 atomunun bir elektron kaybedip nitrojen-14 haline gelme şansı yüzde 50’dir (bu, kendisi kararlı ve dünyadaki en yaygın nitrojen biçimidir). Karbon-14, karbon tarihlemesinde anahtar unsurdur: Radyoaktif karbon yalnızca canlılar tarafından solunum yoluyla emildiğinden, ölüm tarihleri ​​numunede kalan karbon-14 ölçülerek belirlenebilir.

Karbon-14’e ek olarak, doğal olarak meydana gelen çok sayıda radyoizotop ve binden fazla insan yapımı olan var.Bu radyoizotopların her biri başka bir izotop haline dönüşme eğilimindedir: bazıları birkaç gün içinde, diğerleri yüz milyonlarca yıl içinde.Bu anlamda, bu atomlar aslında ölür.Ancak başka bir şekilde, farklı izotoplar olarak yeniden doğarlar.

Kararlı atomların bile ‘ölebileceği’ bir mekanizma vardır.Bazı egzotik fizik modelleri, protonların (elektronlar ve nötronlarla birlikte atomları oluşturan) daha hafif atom altı parçacıklara dönüşebileceğini varsayar.Protonlar bozunsalar bile, anlaşılmaz derecede dayanıklıdırlar.Deneyler, bir protonun yarı ömrünün alt sınırını 10 üzeri 33 ila 10 üzeri 34 yıl veya evrenin mevcut yaşından 23 kat daha uzun olarak ortaya koydu.

Güneş Ne Kadar Dayanır?

Bilimin bu soruyu dikkate almasının nedeni, güneşin sadece bir yıldız olduğunu bilmemizdir ve bu, onu diğer yıldızlarla karşılaştırabileceğimiz anlamına gelir. Ve diğer yıldızlar bir değişim sürecinden geçtiği için bilim, aynı şeyin sonunda güneşte de olacağına inanıyor. Aslında bir zamanlar güneşin yavaş yavaş soğuyan bir yıldız olduğuna inanılıyordu. Şimdi, eğer böyle olsaydı, güneşin ancak birkaç bin yıl dayanabileceğini biliyoruz. ‘Yanan’ değilse, o zaman güneşte neler oluyor? Artık güneşin ışıyan enerjisinin atomik dönüşümlerin sonucu olduğunu gösteren kanıtlarımız var. Güneşin çok sıcak iç kısmındaki hidrojen atomları birleşerek helyum oluşturur. Bu, güneşin içinden yüzeyine sürekli akan enerjiyi serbest bırakır. Bu ne kadar sürebilir? Pekala, bunun tam olarak şu anda olduğu gibi 150 milyar yıl daha devam ettiğini varsayalım. Bu sürecin bir sonucu olarak, güneşin kütlesi kabaca yüzde 1 azalacaktı! Öyleyse, görünen o ki, güneş parlamaya ve gelecek milyarlarca ve milyarlarca yıl boyunca dünyaya enerji sağlamaya devam edebilir.

carbon atoms

Atomların varlığı kanıtlanabilir mi?

Atomların olmaması mümkün değil mi?Bildiğim kadarıyla, hiçbir zaman doğrudan gözlemlenmediler ve varoluşları sadece deneysel gözlemlere dayanıyor.Atomlar yerine yalnızca saf enerjinin var olması ve kimyasal reaksiyonların saf enerji dönüşümleri olarak gerçekleşmesi mümkün müdür?

Çıplak gözle atomları veya parçacıkları asla görmezsiniz.Onlar hakkında sadece deneylerle bilgi öğrenirsiniz.Tüm kimyasal reaksiyonlar atomların özelliklerine göre belirlenir.Doğal dünyayı anlamak için atomların ve moleküllerin özelliklerini çok çeşitli deneylerle belirlenen şekilde bulunabilir.birikmiş kanıtların ağırlığı göz önüne alındığında atomların (ve aslında atom altı parçacıkların) varlığını tartışmak büyük bir hata olur.Onlar sizin sözde “saf enerjinizin” nasıl davranacağını belirlemede merkezi olarak yer alırlar.

Karbon atomları hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek karbon atomları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.