merkezkaç kuvveti nedir?

merkezkaç kuvveti nedir?

merkezkaç kuvveti nedir?

Bir ipin ucunda bir şeyi başınızın etrafında döndürdüğünüzde, dışarıya doğru uçar ve yerçekimine meydan okur gibi görünür.Merkezkaç kuvveti, nesneyi uzaklaştırmak için hareket eder, nesne kaçmaya çalışır ve siz onu tutmak için bir kuvvet uygularsınız.Buna merkezcil kuvvet denir.İpi bıraktığınızda merkezcil kuvvet aniden durur ve merkezkaç kuvveti nesnenin düz bir çizgide uçup gitmesini sağlar.Bu kuvvetler, başınızın üzerinde bir kova su damlasını bile dökmeden dönebilmenizin nedenidir.

Bir jiroskop nasıl çalışır?

Jiroskop, sürtünmeyi azaltan bilyalı rulmanlarla yapılmış ağır metal bir tekerlektir.Tekerlek dik pozisyonda yüksek hızda dönmeye ayarlandığında, yerçekimi kuvveti onu devirmeye çalışacaktır.Bununla birlikte, yerçekiminin etkilerine devinim denen başka bir güç ile karşı koyulur, bu kuvvet, dönen bir cismin, dönüş yönünü değiştirmeye çalışan herhangi bir kuvvete dik açılarda hareket etme eğiliminde olduğu anlamına gelir.Bunun etkisi, jiroskobu yavaşlayana kadar aynı pozisyonda tutmaktır.Öyle ki, yerçekimi presesyonun üstesinden gelir,

centrifugal force

Güçlü makineler kullanmadan çok ağır nesneleri nasıl kaldırabilirsiniz?

Binlerce yıldır insanlar bir kuvveti bir yerden diğerine aktarmanın bir yolu olarak kuvvet kolları kullandılar ve ortaya çıkan hareket miktarını değiştirmek, ağır bir nesneyi hareket ettirmek için uzun bir kol yardımcı olabilir.Kol, dayanak noktası adı verilen bir nokta etrafında hareket etmekte serbesttir, kolun daha kısa olan ucu nesnenin altına yerleştirilir ve daha uzun uca kuvvet uygulanır, bu nesnenin kaldırılmasına neden olur. Yeterince uzun bir kaldıraçla, bir arabayı kısa bir mesafe için kaldırabilirsiniz.

Santrifüj Kuvveti Nedir?

‘Kuvvet’, nesnelerin hareketini değiştiren bir itme veya çekmedir. Bir sandalyeyi ittiğinizde, üzerine kuvvet uygularsınız. İtmeyi bıraktığınızda sandalye hareket etmeyi bırakır. Ama yerde bir top yuvarladığınızı varsayalım. Siz itmeyi bıraktıktan sonra yuvarlanmaya devam ediyor! Neden? Bunun açıklaması (kuvvet teorilerini açıklayan ilk bilim adamı olan Sir Isaac Newton tarafından geliştirilmiştir) ‘atalet’ fikridir. Atalet, bir nesnenin sahip olduğu harekete devam etmesini sağlar. Her maddenin ataleti vardır ve başka bir kuvvet hareketini değiştirmedikçe, aynı hızda düz bir çizgide hareket etmeye devam edecektir. Örneğin, bir otobüse biniyorsanız ve sürücü frenlere asıldıysa, vücudunuz ataleti nedeniyle öne fırlayacak ve otobüsle aynı hızda ilerlemeye devam edecektir. Şimdi merkezkaç kuvvetine geçelim. Hepimiz bu gücü deneyimledik. Bir nesne eğri bir yolda gittiğinde bunu fark ederiz. Diyelim ki aynı otobüstesiniz ve aniden virajı dönüyor. Muhtemelen kendinizi koltuktan koridora düşerken bulacaksınız! Nedeni merkezkaç kuvvetidir. Merkezkaç kuvveti, eylemsizlik fikri kullanılarak açıklanabilir. Otobüs döndüğünde, atalet vücudunuzun düz bir çizgide hareket etmesini sağlama eğilimindedir. Yani, orijinal düz hareketinizi korumak için eğrinin dışına doğru hareket etme eğilimindesiniz. Merkezkaç kuvveti her zaman nesneleri eğrinin dışına iter. Bu nedenle, ana yollar genellikle bir viraj etrafında eğilir; uçaklar neden döndüklerinde yana yatar; ve neden bisiklete binerken içe doğru eğilirsiniz? Bu içe doğru eğilme ve yolların ve uçakların yana yatması, merkezkaç kuvvetini dengelemeye yardımcı olur, aksi takdirde nesneleri dışarıya fırlatma eğilimindedir. İçe doğru eğilme, dışa doğru hareket etme eğilimini dengeler ve dönüşü doğru şekilde yapabilirsiniz.

Merkezkaç kuvveti hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek merkezkaç kuvveti hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.