Vücudun suya neden ihtiyacı var?
Kısa Bilgi
Vücudun suya neden ihtiyacı var?
Gün içinde hiç su içmeseniz bile, yediğiniz katı gıdalardan yaklaşık bir litre su alırsınız. Yani meyve, sebze, ekmek ve et yediğinizde su alıyorsunuz çünkü bunların yüzde 30 ila 90’ı sudur. Ek olarak, ortalama bir insan sıvı olarak yaklaşık iki litre su alır. Gün içinde yaklaşık on litre su çeşitli organlar arasında vücudun içinde ileri geri hareket eder. Örneğin bir şeyi çiğneyip yuttuğunuzda tükürük bezlerinden bir miktar tükürük emer ve yutarsınız.
Önümüzdeki birkaç dakika içinde bezlerdeki bu su, kan damarlarından gelen suyla değiştirilir. Yutulan su daha sonra mide ve bağırsaktan kana geçer. Kandaki su miktarı her zaman aynı kalır. Sıcak bir günde egzersiz yaptıktan sonra ‘kurumuş’ hissetseniz bile, kan damarları aynı miktarda su içerir. Ve ne kadar su içersen iç aynı kalır. Fazla suya ne olur? Vücudun çeşitli yerlerinde depolanır. Bunlar bağırsak, karaciğer, kaslar ve böbreklerdir.
İnsan Yemeksiz Ne Kadar Dayanabilir?
Çoğumuz sadece bir öğün atlarsak üzülür ve 12 saat boyunca yemeksiz kalmaya çalışırsak gerçekten rahatsız oluruz. Ama çok uzun süre ‘oruç tutabilen’ insanlar var. Uzun oruçlar için çeşitli kayıtlar talep edilir, ancak çoğu durumda tıbbi kanıt yoktur ve bu nedenle kayıtlar şüphelidir. Güney Afrikalı bir kadın, 102 gün boyunca su ve sodadan başka hiçbir şey yemeden yaşadığını iddia etti.
Canlılar arasında yiyeceksiz yaşama yeteneklerinde büyük farklılıklar vardır. Örneğin, hayvanlar üzerinde yaşayan bir kene. bütün bir yıl hayatta kalabilir. Sıcakkanlı hayvanlar vücuttaki yiyecek depolarını daha çabuk tüketirler. Aslında, hayvan ne kadar küçük ve aktif olursa, rezervlerini o kadar çabuk tüketir. Küçük bir kuş yaklaşık beş gün içinde açlıktan ölür, yirmi gün sonra bir köpek açlıktan ölür.
Genel olarak sıcakkanlı bir canlının normal ağırlığının yaklaşık yarısını kaybettiğinde öleceğini söyleyebiliriz. Bu ağırlık meselesi önemlidir. İnsan ve diğer canlılar, belirli bir noktaya ulaşıldığında vücut ağırlığını korumak anlamına gelen bir ‘metabolik denge’ durumunda yaşarlar. Vücut ağırlığının bu düzenlemesi susuzluk, açlık ve iştahla yapılır. Kanınız besleyici maddelerden yoksun olduğunda, bu beynin açlık merkezine kaydedilir ve ‘aç’ hissedersiniz. Vücut her türlü yakıt (yiyecek) için haykırıyor.
Vücut Yiyeceklerle Ne Yapar?
Vücudun yiyeceklerle yaptığı şeyin onu ‘sindirmek’ olduğunu söyleyebiliriz. Ama bu tam olarak ne anlama geliyor? Sindirim sistemimizin, aldığımız yiyeceklerle ilgili iki temel görevi vardır. İlk iş, parçalanmaktır. vücutta taşınabilmeleri için büyük gıda molekülleri küçük parçalara ayrılır. Büyük moleküllerin hücre ve doku duvarlarından geçmesi imkansızdır.
Sindirim sisteminin ikinci görevi, ‘yabancı’ gıda moleküllerini insan moleküllerine dönüştürmektir. Her türden besin molekülünü aldığımızı unutmayın: süt, et, kahve, patates, balık vb. Bir parça tavuk yutabilirken, vücudun herhangi bir bölümünü tavuk proteini ile değiştiremeyiz.
İnsan vücudu, insan proteini moleküllerinden oluşur ve genellikle özel bir şekilde düzenlenirler. Bu yüzden vücut, tereyağı, un, balık, meyve vb. Moleküllerini elementlerine ayırmalıdır. Daha sonra insan proteinleri, yağları ve nişastaları bunlardan oluşturulmalıdır.
Sindirim nasıl gerçekleşir?
Sindirim süreci oldukça karmaşıktır. Nişastaların parçalanmasına yardımcı olan işlem tükürük ile ağızda başlar. Daha sonra sindirim sürecinin çoğunun gerçekleştiği midede devam eder. Burada mide duvarından çıkan meyve suları yemeğe karıştırılır. Artık sıvı haldeki gıda, daha sonra ince bağırsağa gider. Proteinlerin parçalanması burada tamamlanır; yağlar daha ince kısımlarına ayrılır ve nişasta sindirimi de burada tamamlanır. Sindirilen materyal ince bağırsak yüzeyinden geçerken kan ve lenf tarafından emilir. Bu sayede beslenme vücudun tüm hücrelerine ulaşır.
Litre su hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek litre su hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla