Kutup ışıklarının nedeni nedir?

Kutup ışıklarının nedeni nedir?

Kutup ışıklarının nedeni nedir?

On yedinci yüzyıl Fransız kimyager Pierre Gas Sendi, onlara Yunan tanrıçası şafaktan sonra anlamına gelen auroralar adını verdi. Bu ışıltılı ışık perdeleri, Dünya’nın manyetik alanının güneşten yüklü parçacıkları (güneş rüzgarı) yakalaması ve onları atmosferimizi oluşturan gazlarla çarpıştıkları Kuzey ve Güney Kutuplarına yönlendirerek harika bir renk görüntüsü oluşturması nedeniyle oluşur. .

Aurora bize yakın görünse de, aslında iyonosferin ince havasında doksan beş kilometre veya daha yüksek irtifalarda oluşurlar.

Kuzey aurora, Kuzey Işıkları, Aurora Borealis; güney versiyonu Aurora Australis’tir.

Küresel mıknatısın kutupları nerededir?

Aşina olduğunuz mıknatıslar, manyetik bir malzemenin mikroskobik manyetik alanlarının hizalanmasıyla üretilir.Dönüş açısal momentuma sahip olduklarında, tek tek yüklü parçacıklara bile manyetik momentler atarız.Atom çekirdeklerinin de dönüşleri vardır.Bunları, yığın malzemenin manyetize edilmemiş halde rastgele yönlendirilmiş küçük mıknatıslar olarak düşünün.Mıknatıslanma bir hizalama sürecidir.Bu nedenle, küresel şekle sahip bir mıknatıs için, kutuplar, kürenin mıknatıslanma şekline bağlı olarak konumlandırılacaktır.Yine de, düzensiz şekilli bir malzemede ve alanlar arasındaki iç etkileşimin manyetik alanda yerelleştirilmiş öngörülemezlik üretebileceği de olabilir.

Manyetik momentler hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek manyetik momentler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.