Katı ve sıvı maddeler arasındaki fark nedir?
Kısa Bilgi
Katı ve sıvı maddeler arasındaki fark nedir?
Bir şey parmaklarınıza yapışırsa, moleküllerinin birbirine o kadar güçlü bir şekilde bağlı olmadığı anlamına gelir. Bazıları arkadaşlarından ayrılıp kendi yollarına gidebilir. Onları çeken bir şey varsa bunu yapabilirler.
Bir sıvıya dokunduğumuzda cilde yapışır veya ıslatır, ama bir katıya dokunduğumuzda bu neden olmaz?
Parmağınızı suya koyduğunuzda bir kısmı size yapışır çünkü elinizin malzemesi ile su molekülleri arasında çekici bir kuvvet vardır. Su bunu çok çeşitli malzemelerle yapar. Suyun yüzeyine bir deney tüpü veya bir bardakta bakarsanız, bardağın duvarlarının yakınında suyun biraz yükseldiğini fark edeceksiniz; Sanki tırmanmak istiyormuş gibi. Aslında, tüp bir kılcal tüpte olduğu gibi yeterince darsa, su oldukça yükselecektir. Bu, bir kandil fitilinde ya da özsu bir ağacın tepesine kadar yükselen yağdır. Su ellerinizi ıslatmasaydı, bitkimiz ve ağacımız olmazdı! Ağaçlar, bazı modern yapışmaz tavaların kaplandığı malzeme olan Teflon’dan yapılmaya karar verdiklerinde bu doğru olacaktır. Tüm sıvıların aynı şekilde davranmadığını hatırlamakta fayda var. Örneğin cıva elinizi ıslatmaz ve cam kılcal bir tüpte yükselmez. Bu tür davranış, moleküller arası kuvvetlerin doğası tarafından belirlenir.
Su neden şeffaf ve buz beyazımsıdır?
Bunun basit cevabı, katıların katı olmasıdır, çünkü onların kurucu molekülleri güçlü bir şekilde bağlı mimarilerde etkileşir.Moleküller sıvılarda olduğu kadar özgür değildir.Elbette bu kesinlikle doğru değil.Parmağınızı altın veya gümüş bir tabağa sürerseniz, hassas bir alet cildinizdeki kalıntıyı algılayabilir.
Su ve buz arasındaki fark nedir?
Buz saydam değildir çünkü içinde genellikle küçük hava kabarcıkları karıştırılır ve hapsolur.Sadece sıkıştırılmış kar.Basınç altında hava sıkıştırılabilir.Örneğin, Antarktika’dan bir buz çekirdeği aldıysanız, oldukça şeffaf olduğunu göreceksiniz.İyi buz yapıcılar ayrıca şeffaf buz küpleri yaparlar.
Su yüzeyi hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek su yüzeyi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla