Kanı hareket ettiren nedir?

Kanı hareket ettiren nedir?

Kanı hareket ettiren nedir?

Kalp, yumruk büyüklüğünde bir kastır.Bu, her dakika yaklaşık 80 kez girip çıkan, tüm vücuda kan dolaştıran bir pompadır.Kalp pompalamayı durdurursa, vücut hemen çalışmayı durdurur.Kan vücudun etrafında bir döngü içinde hareket eder.Oksijen gazını toplamak için akciğerlere gider ve kalbe geri dönmeden önce vücuda oksijeni iletir.Vücuttan kalbe geri dönen kan artık oksijen taşımaz.Damar adı verilen tüplerden geçer.Akciğerler yoluyla kalpten vücuda pompalanan kan, oksijeni arter adı verilen tüplerde taşır.Kalpteki kapakçık adı verilen küçük kapılar sadece tek yöne açılır. Böylece kan yalnızca bir yönde hareket edebilir.Kalp, yalnızca kalpte bulunan özel bir doku olan kalp kası dokusundan yapılır.

Kanın vücutta tam bir yolculuk yapması sadece 20 saniye sürer.

Kan hücreleri ne yapar?

Gazları taşımak, kırmızı kan hücreleri oksijen taşır ve vücudun etrafında bırakır.Ayrıca karbondioksit denilen atık gazı da taşırlar.Mikropları dövüşün, beyaz kan hücreleri, katil kimyasalları susturarak veya şekil değiştirerek ve onları yutarak mikropları öldürür.

Dolaşım sistemi Kanı vücuda bağlayan kalp ve tüplere dolaşım sistemi denir.Kan su, gaz, şeker ve ısıyı taşır.

Kalp, dolaşım sistemi etrafına kan pompalar.Kılcal damarlar, damarları ve arterleri birbirine bağlayan tüplerdir.

Arterlerden geçen kan oksijen taşır.Damarlarda seyahat eden kan oksijeni teslim etti.

blood traveling

Lösemi Nedir?

Kanımız, bildiğiniz gibi, yaşam için gereklidir. Ve kanda, her birinin yapması gereken bir iş olan birçok farklı madde ve hücre vardır. Ama bazen kandaki şeylerin dengesinde bir şeyler ters gider. Böyle bir kan bozukluğuna ‘lösemi’ denir. Bir kişide lösemi olduğunda, beyaz hücreler 50 veya 60 kat artabilir. Bu durum çok ciddidir çünkü vücudun kan üreten kısımlarındaki bir bozukluğun sonucudur. Yıllar önce, lösemili bir kişi umutsuz kabul ediliyordu. Ve hala bunun için bir tedavimiz olmasa da, özellikle böyle bir kişinin daha uzun ve daha rahat yaşamasına yardımcı olmak konusunda büyük ilerleme kaydediliyor…

Birkaç farklı lösemi türü var. Her formun farklı bir semptomu vardır ve kişinin yaşam beklentisi üzerinde farklı bir etkisi vardır. Bu nedenle lösemili bir kişinin tedavisi her durumda değişir. Genel olarak, lösemi iki şekle ayrılabilir: akut veya kronik. Akut lösemi aniden ortaya çıkıyor ve çok hızlı ilerleyebilir. Bu tür, çok gelişene kadar nadiren keşfedilir. Akut lösemi, 35 yaşın üzerindeki kişilerde ortaya çıkar. Lösemi, dahil olan belirli beyaz hücre tipine göre de değişir. Pek çok türde lösemi olmasına rağmen, erken belirtiler oldukça benzer olabilir. Bu nedenle, mümkün olduğunca çabuk teşhis konulması önemlidir. Lösemi tanısı kemik iliği ve kanın mikroskop altında incelenmesi ile konur.

Anemi Nedir?

Anemi, kan bozuklukları ile ilgili birçok farklı durumu tanımlamak için kullanılan bir kelimedir. Bu koşullar, kan normal sayıda kırmızı hücre içermediğinde veya hücrelerde normal miktarda hemoglobin bulunmadığında ortaya çıkar. Anemi, zayıf kan oluşumundan, hücrelerin yok edilmesinden veya çok fazla kan kaybından kaynaklanabilir. Ve bu durumlara da birçok farklı vücut rahatsızlığı neden olabilir. Yani, bir doktor ‘anemi’ yi tedavi ettiğinde, tam olarak hangi türle uğraştığını bilmek zorundadır.

Örneğin, bir tür anemi, büyük kan kaybıyla sonuçlanan bir yaralanmadan kaynaklanabilir. Diğer vücut sıvıları, hacmi oluşturmak için kana sızar, kan seyreltilir ve sonuç anemi olabilir. Diğer bir anemi türü, vücuttaki çeşitli koşulların sonucu olabilen kırmızı kan hücrelerinin artan yıkımından kaynaklanır. Bazı durumlarda kalıtsal olabilir veya uygun olmayan tipte kan transfüzyonundan, ciddi yanıklardan, alerjilerden veya lösemiden gelebilir.

Çoğumuzun bildiği bir tür anemi, beslenme anemisidir. Bu türden en yaygın ve en az şiddetli anemi, 277 kırmızı küre oluşumu için yeterli demir olmadığında gelişir. Vücudun hemoglobin üretmesi için demir gereklidir. Yediğimiz yaygın yiyeceklerin çoğu sadece az miktarda demir içerir. Ayrıca birçok insan et, yumurta ve yapraklı sebzeler gibi yüksek demir içeriğine sahip yiyecekleri alamaz.

blood traveling

Aneminin belirtileri nedir?

Yani demir eksikliği nadir görülen bir durum değil. Bu aneminin semptomları genellikle solukluk, halsizlik, kolayca yorulma eğilimi, bayılma ve nefes almada güçlüktür. Hasta yeterince dinlenebiliyorsa ve iyi bir diyet yapabiliyorsa, genellikle oldukça hızlı bir şekilde iyileşebilir.

Kan transfüzyonu hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek kan transfüzyonu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.