İnsanların Apandisi neden vardr?
Kısa Bilgi
İnsanların Apandisi neden vardr?
Vermiform apendiks - veya basitçe apendiks - sadece bir ucu olan ve insanların sağ alt karnındaki çekuma bağlanan kurt benzeri bir tüptür.Adı, ‘solucan benzeri’ anlamına gelen Latince bir kelimeden gelmektedir.
Apandisit olarak bilinen ve iltihaplanmasına ve ağrılı hale gelmesine neden olan bir hastalık olan apandis, enfekte olmaya eğilimlidir, bu noktada apendektomi olarak bilinen bir operasyonla çıkarılması gerekir çünkü kan dolaşımını patlatır ve toksinlerle doldurur. Çok fazla meyve ve sebzeden oluşan, lif içeriği yüksek olan kişilerde apandisit daha az görülür. Kişiye daha sonra herhangi bir sonuç vermeden apandisitin çok sık çıkarıldığı göz önüne alındığında, insanlar genellikle ilk başta neden bir tane apandise sahip olduğumuzu soruyorlar.
Apandisin görevi nedir?
Apandisin amacı ve işlevi tam olarak anlaşılmamıştır ve tartışma konusu olmaya devam etmektedir.Bazıları apandisin bağışıklık sistemimizde bir rol oynadığına ve lenfatik sistemin yararlı bir organı olduğuna inanırken, diğerleri henüz keşfedilmemiş bir işlevi olduğunu düşünürken bazıları da biz doğduktan sonra sadece kısa bir süre için gerekli olduğunu düşünüyor.Bununla birlikte, geleneksel ve hala geçerli olan görüş, vejeteryan atalarımızın sindirim sistemlerinde pratik bir rol oynayan bir organ olduğu yönündedir.Evrim yoluyla yok olmadı ve bugün hiçbir işlevi olmayan körelmiş bir organ olarak bizde kaldı.Bu teori, tıpkı ekin atalarımız için yapmış olabileceği gibi, bazı modern hayvanların lifleri işleyen benzer bir organa sahip olmasıyla destekleniyor.
Apandis Nedir?
Apandis, bedenin onsuz yönetebileceğimiz bir parçası gibi görünüyor ve sağlıklı olsa bile bizim için önemli bir şey yapmıyor.Apandis, ucu kapalı, yaklaşık 8 ila 15 santimetre uzunluğunda içi boş bir tüptür. Başka bir deyişle, hiçbir yere gitmeyen ‘kör’ bir tüptür. Karnın sağ alt kısmında kalın bağırsağın başında bulunur. Yani, kalın bağırsağın bir tür dalı.
Apandis neden iltihaplanır?
Apandisin duvarı, bağırsak duvarı ile aynı katmanlara sahiptir. İç katman yapışkan bir mukus yayar. Altında bir lenfoid doku tabakası var. Bu dokuda bazen sorun ortaya çıkabilir. Vücutta enfeksiyon olduğunda bu doku şişebilir. Bağırsağın içeriği eke girer, ancak kolayca çıkarılmaz. Doku şişmişse, tüpün içeriği kalabilir ve sertleşebilir. Apendiksin damarları, sertleşmiş malzeme ve şişmiş doku ile kolayca sıkışabilir. Bu, kan akışını keser ve enfeksiyona neden olabilir. Apandisit veya apendiksin iltihabı oldukça yaygın olarak ortaya çıktığından, birçok insan semptomlar için sürekli olarak nöbet tutmaktadır. Tipik semptomlar karnın sağ tarafında ağrı, hassasiyet ve spazmdır. Bazen ağrı önce mide çukurunda hissedilir, sonra sağ tarafta yoğunlaşır. Çocuklarda apandisitin ilk belirtileri ağlayarak yemek yemeyi reddediyor olabilir. Bazen ebeveynler bu olduğunda çocuklarına müshil verir ve bu yapılması çok tehlikeli bir şeydir. Bu tür belirtiler ortaya çıktığında her zaman bir doktora danışılmalıdır. Bir kişide akut apandisit olduğunda sadece bir tedavi vardır: apandisitin çıkarılması için acil operasyon. Bu basit bir işlemdir ve oldukça güvenli bir şekilde yapılabilir.
Apandis ne iş yapar?
Apandis muhtemelen çok eski atalarımızdan bir kalıntıdır ve insanlarda çok az kullanımı vardır.Tavşanlar gibi çok fazla bitki materyali yiyen hayvanlarda Apandis büyüktür ve sindirime yardımcı olan bakteriler içerir.İnsan apandisi, bağırsağın alt kısmından parmak benzeri küçük bir projeksiyondur.Bazen iltihaplanır ve cerrahi olarak çıkarılması gerekir.
Onsuz yaşayabilecekken neden bir apandisimiz var?
Apandis, kalın bağırsaktan çıkan küçük bir kesedir.Apendiksin duvarı, antikor yapmak için bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenfatik dokuyu içerir.
Apandisin çıkarılması herhangi bir zarar vermez çünkü vücutta benzer doku içeren başka birkaç alan vardır: dalak, lenf düğümleri ve bademcikler.Dalak ve bademcikler de alınabilir.
Şişmiş doku hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek şişmiş doku hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla