İnsanlar neyden yapılmıştır?
Kısa Bilgi
İnsanlar neyden yapılmıştır?
Neden oluştuğumuzu ölçmenin birkaç yolu var.Kendimizi yağ, kemik ve kas miktarı olarak sınıflandırabiliriz.Kendimizi değerlendirebilmemizin bir başka yolu da su yüzdesidir.Vücudumuzun yaklaşık yüzde 50 ila 60’ı sudur.
En temel düzeyde, insanlar diğer her şeyin yapıldığı aynı şeyden, yani atomlardan oluşur.Atomlar molekülleri oluşturur ve moleküller kimyasalları oluşturur.İçimizdeki kimyasallara göre de kendimizi sınıflandırabiliriz.Kimyasal bileşime göre gidersek, çoğunlukla karbonuz.Yüzde 62 karbon, yüzde 11 azot, yüzde 10 oksijen, yüzde 6 hidrojen, yüzde 5 kalsiyum, yüzde 3 fosfor ve yüzde 1 potasyumuz.Bu bizi yaklaşık yüzde 98’e çıkarır.Diğer yüzde 2, yaklaşık yirmi sekiz diğer elementin eser miktarlarıdır.
Kendimizi ölçmenin başka bir yolu da yağ içeriğidir.Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne göre, sağlıklı bir yetişkin erkeğin vücut yağının yüzde 13 ila 17 arasında olması gerekir.Sağlıklı bir yetişkin kadının vücut yağının yüzde 20 ila 25 arasında olması gerekir.İdeal kas yüzdesi yaklaşık yüzde 43’tür.
İnsan vücudunun yapılan işin tüketilen enerjiye bölünmesi olarak tanımlanan verimliliği, diğer makinelerin verimliliği ile karşılaştırabiliriz.Bir insan, sabit bir bisikletle bisiklet sürerek yaklaşık yüzde 20’ye kadar verimlilik elde edebilir.Benzinli bir motorun en yüksek verimliliği yaklaşık yüzde 38’dir, ancak çoğu yüzde 20 civarındadır.Yani, çoğu motor kadar iyiyiz.
Vücudumuzu ne kontrol eder?
Beyin, vücudun kontrol merkezidir.Duyulara sinir adı verilen küçük yollardan oluşan bir ağla bağlıdır.Açlık ve susuzluk gibi şeylerin sinyalleri de sinirler boyunca ilerler.Her hareket ettiğimizde, nefes aldığımızda veya düşündüğümüzde, beynimiz iş başındadır.
Farklı işler, Beynin farklı bölgeleri vücuttaki farklı işlerden sorumludur.Sinyaller bu bölgeler ve vücudun tüm kısımları arasında dolaşır.
Beyin hemisferleri, beynin iki tarafına hemisfer denir.Sağ hemisfer vücudun sol tarafını kontrol eder ve sol hemisfer sağ tarafı kontrol eder.
Karbon yüzdesi hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek karbon yüzdesi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla