İlk Kitap Ne Zaman Yazıldı?
Kısa Bilgi
İlk Kitap Ne Zaman Yazıldı?
İnsanın, bildiğimiz şekliyle uzaktan bile olsa bir kitaba benzeyen herhangi bir şeyi üretebileceği aşamaya ulaşması binlerce yıl aldı. Dolayısıyla, ilk ‘kitabı’ ele aldığımızda, oldukça farklı bir şey düşünmek zorundayız. Aslında, bildiğimiz en eski kitaplar kelimenin modern anlamıyla gerçek kitaplar değildi. Binlerce yıl önce, Babilliler ve Asurlular kil tabletler yaptılar. Bu tabletlerin üzerinde, korumak istedikleri kayıtlar ve yazılar vardı.
Keskin, sivri uçlu bir aletle kil hala ıslak iken kama şeklindeki veya ‘çivi yazısı’ karakterlerini kestiler. Kayıtları daha kalıcı hale getirmek için kil tabletler bir fırına konularak fırınlandı. Bazen kayıt uzundu ve birçok kil tableti işgal etti. Böyle bir dizi tablet veya ‘sayfalar’ kabaca kitap olarak adlandırılabilir. Eski Mısırlılar, modern bir kitap fikrine bir adım daha yaklaştılar.
‘Papirüs’ adı verilen bir kamıştan bir tür ham kağıt yaptılar. Düz levhalar elle yapıldı ve bu soluk sarı levhalar, silindirik kemik veya tahta silindirlerin etrafına sarılan uzun şeritler halinde birbirine yapıştırıldı. Mısırlılar, isli suyu mürekkep olarak kullanarak, hiyeroglif veya resim yazılarında her türden şiir, hikaye ve kayıt yazdılar.
Ruloların kullanımı uygun olmadığından, yazı bazen ayrı sayfalarda yapılıyordu. Bu tabakalar daha sonra ham bir kitap yapmak için iplerle birbirine bağlandı. Yunanlılar ve Romalılar da dahil olmak üzere diğer eski halklar, silindirlerin etrafına sarılan kitaplar yaptılar.
Papirüs nedir?
İnsan yapımı ilk yazı malzemesi, papirüs bitkisinden yapılan papirüstür. Papirüs, M.Ö.2000 yıllarında icat edildi. Mısırlılar tarafından. Yaklaşık 2.500 yıl veya daha uzun bir süredir, insan tarafından kullanılan tek yazı malzemesiydi. Papirüs, saz ailesine ait kamış benzeri bir bitkidir. 1 ila 3 metre yüksekliğe kadar büyür. Gövdeler yumuşaktır ve bazen bir erkeğin bileği kadar büyüktür. Bu sapların tepelerinde sarkık, ince dallar, tüylü, kaba saçlar gibi.
Papirüs nasıl yapılır?
Yapraklar küçük ve kökler kuvvetlidir. Romalı tarihçi Pliny, antik papirüsün nasıl yapıldığına dair bir açıklama bıraktı. Papirüs bitkisinin sapları soyulmuş ve düzleştirilmiştir. Ortadaki en geniş ve en değerli olanıydı. Bu şeritler yan yana dizildi. Bunların karşısına, dik açılarda başka şeritler yerleştirildi. Katmanlar, Nil’in çamurlu suyuyla veya bir buğday unu ezmesiyle birbirine yapıştırıldı. Bu şekilde oluşturulan tabakalar daha sonra dövülmüş veya düz haddelenmiş ve güneşte kurutulmuştur.
İlk kağıt nerede bulunmuştur?
Bir zamanlar papirüs yazı malzemeleri Mısır’ın başlıca ticaret eşyalarından biriydi. Yüzyıllar boyunca tüm diplomatik belgeler, parşömen yerine geçene kadar papirüs üzerine yazıldı. Her parça, değerini kanıtlamak için bir damga ile işaretlendi. Papirüs bitkisinin ince saplarından sepetler de dokunmuştur. Daha kalın saplarından paspaslar ve yelkenler yapıldı. Onun özü, kaynatıldığında, fakirlere yiyecek sağladığında ve kurutulduğunda yakıt olarak kullanıldı.Dolayısıyla, bu bitkinin eski zamanlarda ne kadar yararlı olduğunu görebilirsiniz.
Eski papirüs hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek eski papirüs hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla