Hücre mutasyonları her zaman kötü mü?

Mutasyonlar evrimin temelidir

Hücre mutasyonları her zaman kötü mü?

Hücre mutasyonu nedir?

Mutasyon, organizmanın genetik materyalindeki bir değişikliktir. Her biri DNA’dan oluşan bir çekirdeğe ve hücreye ne yapacağını söyleyen bir dizi talimattan oluşan trilyonlarca hücreden yapılmıştır. Hücreler kendilerini şaşırtıcı bir doğrulukla kopyalarlar, fakat nadirende olsa bir kod yanlış kopyalanır. Bu büyük ölçüde DNA ile etkileşime giren doğal radyasyondan kaynaklanmaktadır. Bu yanlış kod parçası, DNA’da kalıcı bir değişiklik olabilir. Mutasyonlar nadiren sağlığa zararlıdır. Gerçekten de, çoğu mutasyon farkedilmez, çünkü vücudun hücre kopyalamasını durduracak mekanizmaları vardır.

Mutasyonlar ne işe yarar?

Bazen mutasyonlar organizmalara fayda sağlayabilir. Bir mutasyon bir organizmanın çevresel bir stres ile daha iyi başa çıkmasına izin verdiğinden, doğal seleksiyonla gelecek nesillere aktarılır.

Mutasyon ne zaman yeni bir tür olduğu anlamına gelir?

2 canlı ne zaman farklı türler olarak kabul edilebilecek kadar farklıdır?

Renk tayfı üzerinde kırmızı ne zaman turuncu olur? Kesinlikle herkesin kabul edeceği gibi, ama tam olarak nerede? Söylemesi zor. Kimin baktığına, kimin sorduğuna, kırmızı ve portakalı nasıl tanımladığına bağlı.

En çok kararlaştırılan yol, eğer 2 hayvan üreyebilir ve verimli yavruya sahipse, o zaman aynıdır. Aksi takdirde farklılar.

Canlı = yaşayabilir.

Verimli = çoğalabilir.

Dolayısıyla, eğer insan ve at üremeye kalkarsa, bir yavruya sahip olamazlar. Bu yüzden farklı türlerdir.

Bir Eşek ve bir At ürerse, gerçekten uygun bir yavruları olur. Bir katır. Ancak, bir katır verimli değildir, bu nedenle üremez, bu yüzden atlara ve eşeklere farklı türler deriz.

Ve son olarak, eğer 2 at ürerse canlı ve verimli bir yavruya sahiptirler ve bu nedenle aynı tür olarak kabul edilirler.

Ancak, bunun istisnaları vardır. örnek Zürafalar. Afrika’da bir avuç zürafa türü olduğu düşünülmektedir (5 ya da 6). Ancak aralarındaki tek fark, derilerindeki lekelerdeki ince farklardır. Bir türün ve bireyin bir başkası ile bir araya gelip üremeye karar vermesi halinde, onlar uygulanabilir ve bereketli bir yavru oluşturmaları lazım. Çünkü söyleyebileceğimiz kadarıyla, bu farklı türler ASLA birbirleriyle doğal olarak üremezler. kendi bölgeleri var ve hepsi birbirinden ayrıdır, bu yüzden devam ediyoruz ve farklı türler diyoruz.

Tüm dünyada benzer istisnalar bulunabilir. Ve tabii ki, tek hücreli organizmalar / bakteriler / virüsler arasında ayrım yapmaya çalıştığımızda çok daha karmaşık hale gelmektedir.

hücre

Mutasyonlar nasıl olur?

İnsan genetik mutasyonu süper kahraman gücü üretebilir mi? Genellikle, genetik bir mutasyona sahip olduğumuzda, bu çok küçük bir değişikliktir.

Büyük değişiklikler, sakatlıklara (örneğin, Downs Sendromu) ya da doğumdan önce veya kısa bir süre sonra ölümle sonuçlanma eğilimindedir. Yararlı olan büyük bir değişiklik olsaydı, insanlık tarihinde bir noktada gerçekleşmiş olması muhtemeldir ve hepimiz zaten bu mutasyona sahip olurduk. Yani - büyük değişiklikler, tamamen imkansız değil, ama çok, çok düşük bir ihtimal.

Mutasyon hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek Mutasyon hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.