Hayvanlar konuşmayı neden öğrenemez?
Kısa Bilgi
Hayvanlar konuşmayı neden öğrenemez?
Hayvanların insanların yaptığı gibi konuşmayı öğrenememesinin çok iyi bir nedeni var. bu fikirleri ifade etmek için kelimeler kullanmaktır. Hayvanların yaptığı zekice şeylerin çoğu, belirli davranış kalıplarını miras almanın bir sonucudur. Bu özel durumlarda işe yarar, ancak durumu değiştirdiğinizde hayvan genellikle bununla nasıl başa çıkacağını bilmez.
Hayvanların ‘akıllıca’ davranmasının bir diğer nedeni de, öğrenme için deneme yanılma yönteminden geçmeleridir. Bu iki ‘düşünme’ yolunun hiçbiri asla konuşmaya yol açamaz. Konuşmak, kelimelerin semboller olarak kullanılması demektir. Kelime, bir fikri veya bir şeyi ifade eder. Onun bir sembolüdür. Ve hayvanların sembollerle başa çıkma yeteneği yoktur. Zihinleri, insanların yaptığı gibi sembol kombinasyonlarını kullanamaz.
Bebekler konuşmayı nasıl öğrenir?
Bir çocuğun ‘Anne’ demeyi nasıl öğrendiğini incelediğimizde, konuşmayı öğrenmenin gerçekten ne kadar karmaşık olduğunu görebiliriz. Önce bebek anneyi tekrar tekrar görerek tanımayı öğrenir. Çocuk onu tanır tanımaz anne kendini göstermeye ve aynı anda ‘Anne’ demeye devam eder. Yavaş yavaş bebek ‘Anne’ sesini duyar. Bir süre sonra bebek bu sesi hatırlar ve artık ‘Anne’ kelimesini anlar. Daha sonra çocuk annesinin görünüşü ile ‘Anne’ sesi arasında bir bağlantı kurar ve onu tanıtır, şimdi anne çocuğa kelimeyi ağzıyla nasıl söyleyeceğini gösterir.
Bebek onu taklit eder ve kelime oluşum aşamasına gelir. Belirli kaslar çalışmaya başlayana kadar kelimeyi söylemeye devam ediyor. Sonunda her şeyin konuşmaya hazır olduğu gün gelir. Bebek anneyi görür, onu tanır, kelimeyi hatırlar, kelimeyi oluşturur, doğru kasları çalıştırmaya başlar ve ‘Anne’ der!
Hayvanlar Sayabilir mi?
Sirkteki soruları aritmetikte kornaya üfleyerek cevaplayabilen eğitimli foku biliyor musunuz? Ya da antrenörü saymasını istediğinde ayağına doğru sayıda vuran atp? Gerçek şu ki, bu hayvanlar gerçekten sayamaz!
Başın, dudakların veya gözlerin bir hareketi olabilir ve bu işaret ona ne zaman korna çalmayı veya ayağına vurmayı bırakacağını söyler. Tabii ki, birçok hayvan daha küçük bir miktardan daha büyük bir miktarı ayırt edebilir. Örneğin, birçok hayvan beş parça yiyecek içeren bir yığın yerine altı parça yiyecek içeren bir yığın alabilir. Henüz saymayı öğrenmemiş çocuklar da aynı şeyi yapabilir. Ancak miktardaki farklılıkları fark edebilmek, saymakla aynı şey değildir.
Hayvanlar saymayı öğrenebilir mi?
Bilim adamları artık belirli kuşların ve hayvanların gerçekten sayabileceğine inanıyor. ODe deneyinde, bir güvercine her seferinde bir tane teklif edildi. Bütün tahıllar yenmek için iyiydi, ancak yedinci tahıl her zaman yemeğe yapıştı. Bir süre sonra güvercin altı taneye kadar saymayı öğrendi ve yedinci tahıl teklif edildiğinde gagalamayı reddetti. Bu gerçek bir sayımdı! Başka bir deneyde, bir şempanzeye bir, iki, üç, dört veya beş pipet alması ve istenen sayıda pipeti teslim etmesi öğretildi.
Herhangi Bir Hayvan Mantık Kullanabilir mi?
Bütün hayvanlar bir şeyler yapmayı öğrenebilir. Bu, neredeyse tamamen içgüdüsel olarak işlev gören hayvanlar için bile geçerlidir. Ancak öğrenme süreci her zaman aynı değildir. Çoğu durumda, bir hayvanın bir şeyi ‘öğrendiğini’ düşündüğümüzde, gerçekte olan tek şey, birlikte doğduğu içgüdünün gelişmesi veya olgunlaşmasıdır.
Örneğin kuşlar yuvadan ilk çıktıklarında oldukça beceriksizce uçarlar. Uçmayı ‘öğrenmeleri’, gerçekten içgüdülerinin kademeli olarak gelişmesidir. Gerçek öğrenme anlamında, hayvanların öğrenmesinin en yaygın yolu, hatalar yapmak ve gelecekte bunlardan kaçınmayı hatırlamaktır.
Hayvanlar problem çözebilir mi?
Hayvanlar çok nadiren taklit ederek öğrenirler. Bir köpek belli bir numarayı bilirse, başka bir köpek ilkini izleyerek ve onu taklit ederek aynı numarayı öğrenemez. Bu, daha önce hiç karşılaşmadıkları ve doğuştan gelen bir içgüdüyle nasıl çözeceklerini bilmedikleri bir soruna veya zorluğa çözüm bulmak anlamına gelir.
Deneyler, maymunların bir dereceye kadar akıl yürütebildiklerini göstermiştir. Bir deneyde, ulaşamayacağı bir muzun asılı olduğu bir odaya bir maymun getirildi. Odada iki küçük kutu vardı. Maymun oturdu ve muzla kutulara baktı. Sonra aniden ayağa kalktı, bir kutuyu diğerinin üzerine koydu, tırmandı ve muzu aldı! Maymun aslında nasıl yapılacağını düşünmüştü. mantık kullanmıştı. Bilim adamları, köpeklerin, kedilerin ve hatta bazı vahşi hayvanların muhtemelen bir dereceye kadar akıl yürütebileceğine inanıyor, ancak bunun böyle olduğunu kanıtlamak zor.
Sebep hayvanlar hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek sebep hayvanlar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla