Hayvanlar depremi önceden bilebilir mi?

Hayvanlar depremi önceden bilebilir mi?

Hayvanlar depremi önceden bilebilir mi?

Memelilerin ve kuşların bir depremin başlangıcını tespit edebildiklerine dair pek çok kanıt vardır. Ancak kimse bunu nasıl yaptıklarını bilmiyor.Yüzyıllar boyunca gözlemciler, hayvanların davranışlarındaki değişikliklerle depremler konusunda önceden uyarıda bulunduklarını söylediler.Kabuğun esnerken hafif gıcırdama ve inleme sesini duyabileceklerini düşündüler.Veya gerilim arttıkça fay hattı boyunca salınan gazların kokusunu alabilirler.

petrol nasıl oluştu?

Çoğu bilim adamı, petrolün milyonlarca yıl önce denizlerde yaşayan minik bitki ve hayvanların kalıntılarından oluştuğunu düşünüyor. Bu yaratıklar öldüğünde, kalıntıları kaya katmanlarına gömüldü. Vücutlarındaki maddeler yavaş yavaş petrol oluşturacak şekilde değişti. Diğer bilim adamları aynı fikirde değiller ve Dünya oluştuğunda kayanın içinde hapsolmuş karbon içeren malzemelerden petrol olduğuna inanıyorlar. Petrol, tüm kıtaların altında ve okyanusların sığ kısımlarının altında gömülü kayalarda bulunur. Dünyanın bilinen petrol kaynaklarından yarısından fazlası Orta Doğu’dadır.

san andreas fault

tektonik plakalar nedir?

Dünya’nın kabuğu, Dünya’nın çekirdeğini çevreleyen yarı sıvı manto üzerinde yüzen yaklaşık 30 büyük plakadan oluşur, mantoda akıntılar ve hareketler vardır, bu nedenle bu plakalar yılda yaklaşık ortalama 10 cm birbirlerine göre çok yavaş hareket eder. Pasifik Okyanusu’nun tabanı muazzam bir plakadır.Kıtaları taşıyan plakaların bir kısmı aynı zamanda okyanus tabanının bir kısmını da taşır.Plakaların kalınlığı 8 km ile 200 km arasında değişmektedir.

Depreme ne sebep olur?

Depremler, kıtaları taşıyan tektonik plakaların hareketinin kanıtıdır.Depremlerin meydana geldiği alanların çoğu plakaların kenarları boyuncadır.Sürtünme, plaka kenarlarını bir süre bir arada tutar, ancak devam eden hareket, büyük gerilimlerin oluşması anlamına gelir.Plakalar keskin bir şekilde hareket ettiğinde gerilim aniden serbest bırakılır, ancak bu depreme neden olur.Depremlerin başka nedenleri de vardır, ancak hepsi kabuğun bir fay veya çatlak boyunca ani hareketini içerir.Bir depremde açığa çıkan enerji, dünyanın ilk atom bombasının saldığı gücün 10.000 katı kadar muazzamdır.

san andreas fault

San Andreas Fayı nedir?

San Andreas Fayı, Amerika Birleşik Devletleri’nde Kaliforniya’da 1000 km boyunca uzanan Dünya’nın kabuğundaki uzun bir çatlaktır. Pasifik Okyanusu ve Kuzey Amerika’yı taşıyan tektonik plakaların kenarları boyunca uzanır. Bu plakalar, son 15 milyon yılda yaklaşık 290 km kaymıştır. Hareket etmeye devam ediyor. Fay hattı boyunca, zemin çıkıntıları, çatlaklar açılır ve yollar ve demiryolları gözle görülür bir kıvrım oluşturur. San Andreas Fayı dikkatle izleniyor çünkü herhangi bir zamanda kayması bekleniyor.

Büyük San Francisco depreminde ne oldu?

San Andreas Fayı en son hareket ettiğinde, San Francisco tarihindeki en büyük felakete neden oldu.Deprem Nisan 1906’da meydana geldi. Binalara zarar vererek ve birkaç gün süren kontrol edilemeyen yangınlara neden olarak şehri harap etti.En az 3.000 kişi öldü ve 250.000 kişi evini kaybetti.Şehrin yeniden inşası San Andreas Fayı boyunca gerçekleştiği için insanlar bu felaketin tekrarlanabileceğinden korkuyor.Bununla birlikte, bilim adamları deprem faaliyeti belirtileri için bölgeyi sürekli izliyor.

san andreas fault

Bir depremin gücü nasıl ölçülür?

Depremlerin gücü ve yeri, toprak hareketlerini tespit edebilecek bir sismograf olarak adlandırılan bir araçla ölçülür.Bazen bir depremden gelen hareketler binlerce km uzakta tespit edilebilir.Richter ölçeği güçlerini ölçer. Şimdiye kadar kaydedilen en ciddi deprem, Şili’de, Richter ölçeğinde 9.5 ölçülmüştür.1811 ve 1812’de meydana gelen, Amerika Birleşik devletlerindeki en güçlü depremler, Mississippi Nehri’nin seyri değiştirdi.

Tektonik plakalar hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek tektonik plakalar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.