Havai fişek nasıl yapılır?
Kısa Bilgi
Havai fişek nasıl yapılır?
Maytap gibi bazı basit havai fişekler evde yapmak için yeterince güvenlidir. Temelde, kıvılcım yapmak için ilave demir veya alüminyum içeren barut tarifleri ve telin üzerine yapışan bir macun yapmak için suda biraz şeker veya nişasta yeterlidir.
Havai fişekler, ses çıkarmak için gereken kapalı kap görevi gören karton tüplere doldurulmuş barutlardır. Bir sigorta genellikle kağıt mendil içine sarılmış baruttur. Sigorta, karton tüpteki barut tutuşup patlamadan önce yeniden sıkıştırıcıdan uzaklaşmanıza izin verecek kadar yavaş yanar.
Roketler de genellikle barutla doldurulmuş basit karton tüplerdir, ancak bir ucu tamamen kapalı olmak yerine kil bir meme ile kapatılmıştır. Yandığında, toz patlamak yerine yanar ve sıcak gaz nozülden çıkar. Yarattığı kuvvet roketi uzağa iter.
Harçlar, karton borulardan yapılmış küçük toplardır. Kabuk adı verilen karmaşık bir patlayıcı cihaz yakılır ve tüpün içine düşürülür. Kabuğun alt kısmı, patlayan bir fi yeniden tarayıcıdır. Bu, kabuğun geri kalanını tüpün dışına iter ve burada seyircilerin çok üzerinde patlayabilir. Genellikle yıldız adı verilen küçük barut parçalarına sahiptir. Bunlar, kabuk patladıktan sonra havada parlak bir şekilde yanan çiçek şekillerini oluşturur. Yıldızların daha parlak veya farklı renklerde yanmalarını sağlayan katkı maddeleri olabilir.
Havai fişeklerin patlamasına neden olan nedir?
İlk havai fişekler bin yıl önce Çin’de yapıldı.Yeni icat edilen kara tozu roketler için bir itici güç ve bir gürültü çıkaran olarak kullandılar.
Siyah baruttan patlayan bir kızkaçıran yapmak için iki şeye ihtiyacınız var: toz barut ve kapalı bir kap.Kara barut kendi başına yanar, patlamaz.Ancak kapalı bir kapta ise, kap bir kerede patlayana kadar yanarken basınç oluşacaktır.Tüm sıcak gazın aniden salınması yüksek bir ses çıkarır.Tıpkı bir kapıyı kapattığınızda olduğu gibi, ne kadar gürültü çıkardığı onu ne kadar hızlı kapattığınıza bağlıdır.
Bazı havai fişekler kapalı bir kap olmadan patlar.Bunlar siyah barut kullanmaz.Bunun yerine, ses hızından daha hızlı yanan yüksek patlayıcılar kullanırlar.Buna patlama adı verilir ve tıpkı bir sonik patlama yapan bir jet gibi ses bariyerini kırar.
Patlayıcılar neden bu kadar gürültülü?
Hava molekülleri kulak zarlarımızı ittiğinde sesler duyarız.Ne kadar çok iterlerse, ses o kadar yüksek olur.
Sesler yaratmak için havanın itilmesi gerekir.Hava ne kadar hızlı itilirse, o kadar fazla basınç oluşur, çünkü havanın yoldan çıkmak için daha az zamanı vardır.
Elinizle havayı bastırırsanız yüzünüzdeki havanın basıncını hissedebilirsiniz, ancak eliniz çok yavaş hareket ettiği için ses duymazsınız.Ses çıkarmak için havanın uzaklaşabileceğinden daha hızlı hareket etmesi gerekir.Ellerinizi çırparak bunu yapabilirsiniz.Bu, havayı ellerimiz arasında hapsederek basıncı artırır.Hava molekülleri yeterince hızlı uzaklaşamaz, bu yüzden hepsi bir arada kalır.
Bir patlayıcı patladığında, çok kısa sürede çok fazla gaz molekülü üretir.Bu moleküller, hava moleküllerine dönüşür ve ses dalgaları oluşturur.Patlayıcı ne kadar hızlı yanarsa, ses dalgaları o kadar yüksek olur.
Dinamit baruttan daha hızlı patladığından daha da yüksek bir ses çıkarır.
Patlayıcıların el bombalarından farkı nedir?
El bombaları, patlayıcı içeren ve onları atan kişiden uzağa fırlatılması için fırlatılan küçük cihazlardır.
El bombaları elle atılır.Diğer el bombalarının fırlatıcıları var.Roket güdümlü el bombaları veya RPG’ler gibi bazı fırlatıcılar silahlara takılırken diğerleri kendi kendilerine taşınır.
Patlayıcı el bombaları genellikle kesilmiş çelik kasalara sahiptir, böylece cihaz patladığında çelik parçaları mermi gibi davranacaktır.Bunlara parçalanma bombası denir.Diğerleri sarsıntı bombası olarak adlandırılan sadece patlar;insanları sersemletmek içindir.
El bombaları çalışmak için birkaç kimyasal reaksiyon kullanır.El bombası atıcının elinden ayrıldığında, bir yay perküsyon başlığındaki bir pimi aşağı iter.Bu kapak patlar ve dört saniyelik bir fitil yakar.Bu fitil sonunda bir fünye fırlatır ve ardından ana patlayıcı yükü ateşler.
Tüm el bombaları aslında patlayıcı değildir.Bazıları, dirençleri ayarlamak için tasarlanmıştır.Bunlara yangın bombası denir.Diğerleri duman veya göz yaşartıcı gaz çıkarır veya sadece yüksek bir ses çıkarır veya ışık külü çıkarır.
Alevleri renklendiren nedir?
Sıcak şeyleri belirli bir renk yapan şeylerin bir kısmı, ne kadar sıcak olduklarıdır.Bunu bir ekmek kızartma makinesindeki tellere baktığınızda, ısındıkça donuk kırmızıdan parlak turuncuya doğru parıldadığını görebilirsiniz.Bir kısma düğmesini düşükten yükseğe doğru hareket ettirirken akkor ışığın renginin değiştiğini görebilirsiniz.En düşük ayarın donuk turuncu rengi, en yüksek ayarın sıcak beyazı olur.
Yanan gaz veya alkolden kaynaklanan bir alevde, farklı mekanizmalarla üretilen genellikle turuncu ve mavi olmak üzere iki ana renk vardır.Portakal, ısıdan parlayan yanmamış kurum parçacıklarından gelir.Renkleri, kara cisim radyasyonu denen şeydeki sıcaklıkla belirlenir.Kırmızı en soğuk alev, ardından turuncu, sarı, beyaz ve son olarak mavidir.
Mavi renk, ateşin isli kısmı bu renkte olsaydı, 10.000 santigrat derecenin üzerinde bir sıcaklığı gösterirdi.Bununla birlikte, normal olarak gördüğümüz alevin mavi kısmı rengini farklı bir mekanizmadan alır.Atomlar ve moleküllerdeki elektronlar, gaz veya alkol yandıkça daha yüksek enerji seviyelerine çıkarılabilir.Bu elektronlar, normal enerji seviyelerine geri döndüklerinde bu enerjiyi ışık olarak yayabilirler.Her molekül farklı bir enerji seviyesine sahip olduğundan, yaydıkları ışığın rengi hangi molekül olduklarını gösterir.Mavi, esas olarak bir hidrojen atomuna bağlı bir karbon atomundan oluşan bir molekülden gelir.Amın yeşilimsi mavi kısmındaki ışığın bir kısmı iki karbon atomundan oluşan bir molekülden gelir.
Nasıl farklı renkli havai fişekler yaparız?
Önceki sorunun cevabında tartışıldığı gibi, bir gazın mavi kısmı, uyarılmış yüksek enerji seviyelerinden normal düşük seviyelerine düşen elektronlardan gelir.Maviden başka renkler elde etmek için aynı mekanizma kullanılabilir, sadece farklı enerji seviyelerine sahip bazı atomlar veya moleküller eklenir.
Bir yangına eklenecek en kolay renk, sodyum eklenmesinden dolayı parlak sarıdır.Sıradan sofra tuzu tam olarak işe yarayacaktır.Bir kağıt havluyu tuza batırabilir, kurumaya bırakabilir ve sonra yakabilirsiniz.Ya da gaz şamandırasına biraz tuz serpebilirsiniz.
Bakır, mavi ve yeşil renkli bileşikleriyle ünlüdür.Bir ateşe bazı bakır bileşikleri koyarsanız, oldukça maviler ve yeşiller elde edersiniz.Lityum tuzları kırmızı amlar oluşturur ve stronsiyum tuzları daha da parlak kırmızı aminler yapar.Baryum tuzları mavi-yeşil amlar, potasyum ise menekşe amlar oluşturur.Farklı renklerde kıvılcımlarla yeniden çalışma yapmak istediğinizde, bu bileşikleri yanan malzemelere ekleyebilirsiniz.
Bazı yanan malzemeler başka mekanizmalarla renklendirir.Magnezyum parlak beyaz bir ışıkla yanar çünkü kara cisim radyasyon eğrisinin beyaz bölgesine girecek kadar sıcaktır.Benzer şekilde, yeniden çalışmalardaki turuncu renkler genellikle turuncu parlayacak kadar sıcak olan parlayan karbon toplarından yapılır.
Icat edilen kara barut hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek icat edilen kara barut hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla