Hangi böcek en uzun ömürlüdür?

Hangi böcek en uzun ömürlüdür?

Hangi böcek en uzun ömürlüdür?

Bazı nedenlerden dolayı Doğa, birçok böceğin yeryüzündeki diğer canlılara kıyasla yalnızca kısa bir süre yaşamasına izin verir. Ancak hayvanlar aleminin birçok üyesinden daha uzun ömürlü olan bir böcek var. Aslında 17 yıldır yaşayan bir ağustosböceği türü var! Belki bir termit kraliçesi dışında, ömrü boyunca başka hiçbir böcek ona yaklaşamaz. Ağustosböceği’nin ‘hayatı’ Ancak, diğer böceklerin kıskanması gereken tam olarak bir kez değil. Tüm bu 17 yıl boyunca yerde uyur, güneşte sadece beş haftalık yaşamın tadını çıkarmak için ortaya çıkar ve sonra ölür! Doğanın bu küçük böceği geliştirmesi neden 17 uzun yıl sürüyor? Cevabı kimse bilmiyor. Tek bildiğimiz bir dişi ağustosböceği ağaçların dallarına yumurta bıraktığıdır.

Yavrular bu yumurtalardan çıkarıldıklarında yere düşerler, toprağa gömülürler ve kendilerini köklere bağlarlar. Ve ‘nimf’ olarak adlandırılan bu genç ağustos böcekleri, köklerinin özünü emerek, 17 yıl boyunca orada hareketsiz kalırlar. Sonra bir tür gizemli içgüdü, ışığa çıkmaya karar vermelerini sağlar. Bir ağacın gövdesine tırmanırlar, derileri yarılır ve olgun ağustosböceği ortaya çıkar. Erkek ağustosböceği, kırsalda duyduğunuz tiz sesi çıkaran kişidir. Bilim adamları, ağustosböceği aletlerinin yapımının doğada bulunabilecek en karmaşık müzik organı olduğunu söylüyorlar. Erkek ağustosböceği, asla yorulmayan kaslar tarafından sürekli titreyen küçük davul benzeri plakalara sahiptir. 800’den fazla ağustos böceği türü veya çeşidi vardır ve bunlardan 100 tanesi Kuzey Amerika’da bulunur. Ancak 7 yıllık ağustosböceği yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunur. Çoğu ağustos böceği türü sadece iki yıl yaşar.

Bitkiler Böcekleri Yiyebilir mi?

Hiç kendi bitki veya çiçek yetiştirmediyseniz, muhtemelen ne kadar hassas ve zararsız olduklarını düşünmüşsünüzdür, ancak böceklerle beslenen en az üç farklı bitki vardır. Her biri, yiyeceklerini arayan herhangi bir hayvan kadar zeki ve acımasız görünüyor.

Bunlardan en bilineni Borneo ve tropikal Asya’da yetişen Sürahi bitkisidir. Sürahi bitkisi, böcekleri çeken tatlı bir meyve suyu verir. Kurbanları cezbetmekten iki kat emin olmak için, bu bitkinin kırmızı renkli bir kenarı ve kapağı var. Böcek bakmaya ve nektarı içmeye gelir. Sürahi şeklindeki bitkinin ağzına tırmanır. Sürahinin içi o kadar pürüzsüzdür ki böcek aşağı kayar ve kendini durduramaz. Altta, onu bekleyen güçlü bir sıvı banyosu var. Böcek boğulur ve sıvı işe geçer ve böceği sindirerek bitkiye besin sağlar.

Sundew, başka bir zor böcek yiyen bitkidir. Her yaprağın üst kısmı, böcekleri çeken yapışkan bir sıvı veren küçük tüy benzeri çıkıntılarla kaplıdır. Bu yapışkan sıvı, bitkiye adını veren çiy damlalarına benzer. Böcek bu tüylerden birine dokunduğu an sıkışmış durumda. Sonra diğer tüm tüyler, böceği düzgün bir pakete sarıncaya kadar yaprağın ortasına doğru bükülmeye başlar. Zavallı kurbanı çevreleyen sıvı onu sindirmeye başlar. Yaklaşık iki gün sonra iş tamamlanır ve saç benzeri dokunaçlar tekrar açılır.

Kuzey ve Güney Carolina’nın bazı bölgelerinde, Venüs sinek kapanı denen bir bitki buluyoruz. Bu bitki, böcek yiyenlere en çok benzeyen bitkidir. Orada, aç çeneler gibi açılmış yapraklarla oturur. Bir sinek, yaprak boyunca büyüyen tüylere dokunduğunda, bitki onu bir tuzak gibi kapatır. Sinek, bitkideki meyve suları ile sindirildikten sonra tekrar açılır.

insects

Sivrisinek insanın neden en büyük düşmanıdır?

Kendinizi keyifli bir yaz gününde dışarıda oturduğunuzu veya oynadığınızı hayal edin. Bir vızıltısesi duyarsınız. Yakında bacağınızda veya kolunuzda bir acı hissedersiniz. Aşağıya bakarsınız ve küçük bir kan lekesi görürsünüz. Az önce insanlığın en büyük düşmanlarından biriyle bir savaşa girdiniz.

Çoğumuz için sivrisinek can sıkıcı bir haşeredir. Başımızın üstündeki uğultu sesi (özellikle uyumaya çalıştığımızda) bizi rahatsız eder. Sivrisinek ısırığı ve sonrasında oluşan kaşıntı bir rahatsızlıktır. Ancak bu küçük böcek bir haşereden çok daha fazlasıdır.

Sivrisinekler hangi hastalıklara neden olur?

Sivrisinek, sıtma ve sarı humma gibi hastalıkları yayarak eski Yunan ve Roma uygarlıklarının çöküşünde rol oynamıştır. İmparatorluğumuzu açtıklarında öncü atalarımızın çoğunu öldürdü. Tropik kıyılardaki ve sıcak iklimlerdeki ülkelerin olması gerektiği gibi yerleşip gelişmesini engelledi. Neyse ki, bu ‘haşerenin’ dünyaya yaydığı hastalıklarla nasıl baş edeceğimizi öğrendik. Erkek sivrisinek yalnızca bitki sularıyla beslenir, ancak dişiler kanı tercih eder!

insects

Sivrisinek nasıl ısırır?

Dişi sivrisineğin ‘gagası’, testere benzeri uçlu hançerler, ayrıca enjekte etmek için bir tüp ve emmek için bir tüp içerir. Cildinize yerleşir yerleşmez, kesmeye başlar. Küçük deliğe bir kimyasal enjekte eder, böylece kanınız pıhtılaşmaz veya kuru bir pıhtı oluşturmaz. Sonra hazırladığı kanı emer ve uçup gider. Hissettiğiniz kaşıntı ‘ısırık’ dan kaynaklanmaz. Enjekte ettiği sıvıdan kaynaklanıyor. Bu yüzden, o rahatsız edici sıvıyı geri çekmeden onu öldürürseniz, kaşınmanız daha da kötüleşecek!

Kaç Farklı Böcek Türü vardır?

Kaç farklı böcek türü olduğunu biliyor musun? 2.000.000 ile 4.000.000 arasında farklı türde böcek var! Bilim adamları aslında bilimsel dilde 625.000 kadar farklı türü tanımladılar. Yeryüzünde böceklerin yaptığı kadar çok türe sahip olmaya yaklaşan başka bir hayvan sınıfı yoktur. Bugün dünyada kaç böceğin yaşadığını tahmin etmeye gelince, sayı o kadar büyük ki insan aklı hayal bile edemez! Bilim adamlarının herhangi bir bölgedeki böcek popülasyonunu saymaya bile başlayabilmelerinin tek yolu, bir metrekarelik zengin, nemli toprakta ve üzerinde bulunabilen tüm böcekleri saymaktır. Bu, 500 ile 2.000 arasında herhangi bir yerde olabilir. Yani tek bir dönümlük iyi bir toprakta yaklaşık 4.000.000 böceğin yaşadığı söylenebilir.

Var olan böceklerin çoğu mikroskobiktir. Bu şekilde düşündüğünüzde, insanın gerçekten böceklerle dolu bir dünyada hareket ettiğini fark edersiniz, ancak çoğunun var olduğu veya kaç tane olduğu hakkında hiçbir fikri yoktur! Çoğu böceğin ortak iki özelliği vardır: vücutları üç parçaya bölünmüştür; ve genellikle altı bacağı vardır. Bu hepsi için değil çoğu için geçerlidir.

Olgun ağustosböceği hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek olgun ağustosböceği hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.