Evrenin Sonu Var mı?

Evrenin Sonu Var mı?

Evrenin Sonu Var mı?

Gökbilimciler ‘evren’ kelimesini kullandığında, uzay ve içerdiği tüm gök cisimleri anlamına gelir. İnsanın hayal gücünün bunun ne içerdiğini gerçekten kavraması imkansızdır. Size bir fikir vermesi açısından, bir ışık yılı yaklaşık altı milyar mile eşittir. Galaksimiz Samanyolu yaklaşık 100.000 ışıkyılı uzunluğundadır. Milyonlarca başka galaksi var ve bize en yakın olanlardan biri yaklaşık 2.000.000 ışıkyılı uzaklıktadır. En uzak olanları milyarlarca ışıkyılı uzaklıkta. Ve bunların hepsi, evrenin bildiğimiz sadece bir kısmı. Henüz tespit etmediğimiz daha fazlası olabilir! Aslında gökbilimciler, evrenin herhangi bir aletle gözlemlenebilen kısmının tüm evrenin yalnızca bir parçası olduğuna inanırlar.

Evren ne kadar geniştir?

Gökbilimciler böyle bir soruyu yanıtlamaya çalıştıklarında, uzayın doğasıyla ilgilenirler. Mevcut teoriye göre uzay kendi etrafında kıvrılır. Bu, asla uzay ‘dışına’ çıkamayacağınız anlamına gelir, çünkü yolunuz her zaman kıvrılır ve sizi tekrar geri götürür. Örneğin, bir uçak New York’tan San Francisco’ya uçtuğunda, gerçekte düz bir çizgide uçmaz. Dünya kavisli olduğundan, uçak düz bir çizgide uçarsa, San Francisco üzerinden geçtiğinde havada birkaç bin kilometre yukarıda olacaktı. Yani, New York’tan San Francisco’ya uçarken, bir uçak kavisli bir yol izler. Ve uçak aynı kavisli yolda devam ederse, sonunda New York’a geri dönecekti. Gökbilimciler, uzayın dünyanın kıvrımı kadar basit olmayan özel bir şekilde kıvrıldığına inanıyorlar.

lonely stars

Görebildiğimiz tüm yıldızlar bugün hala var mı?

Ay’a baktığınızda bile, onu geçmişte olduğu gibi görüyorsunuz - geçmiş sadece 1,3 saniye olsa da, çünkü Dünya’ya gelene kadar ay ışığı bu kadar sürüyor.

Çıplak gözle görebildiğimiz yıldızların çoğu, Dünya’nın birkaç yüz ışıkyılı uzağındadır.Bu nedenle, ışık yolculuğu süresi, insan standartlarına göre uzun olmasına rağmen, yıldızların evrimleştiği zaman ölçeğine kıyasla çok kısadır.En kısa ömürlü yıldızlar bile (çılgın enerjili sıcak dev yıldızlar) on milyonlarca yılda ölçülen yaşam sürelerine sahiptir.Bu nedenle, çıplak gözle görülebilen herhangi bir yıldızın, ışığının bize ulaşması için geçen sürede dramatik bir şey yapmış olma ihtimali düşüktür.Bununla birlikte, Samanyolu Gökadası bölgemizde son derece kararsız bir yıldız var, Güneş’in kütlesinin yaklaşık 100 katı olan η (eta) Karina adında devasa bir nesne.Bu yıldızın düzensiz davranışı, gökbilimcileri onun bir süpernova olarak patlama noktasında olabileceğine inanmaya sevk ediyor ve bizden 8000 ışıkyılı uzaklıkta olduğu için, bunu çoktan yapmış olabilir.Ancak radyasyon ve atom altı parçacıkların alarm verici nabzı bize ulaşana kadar, bilemeyeceğiz.

Yıldızlar, belirli bir galaksiye ait olmadan uzayda var olabilir mi?

Başka bir deyişle, uzayda izole edilebilirler mi?Böyle yıldızlar keşfedildi mi?

Galaksiler arasındaki geniş boşluklarda tek başına yıldız görmediğimiz doğrudur. Tek bir yıldız, tüm bir galaksiye kıyasla, Dünya’nın tüm popülasyonu ile karşılaştırıldığında, tek bir kişiye kıyasla daha küçük ve daha önemsizdir. Böyle bir yıldız, tıpkı o tek kişi gibi çok yalnız kalır. İkisinin de boş bir boşlukta nasıl ortaya çıkabileceğini hayal etmek de zor. İnsanlar gibi yıldızlar da doğar. Bir şeyden doğmaları gerekir ve bir şeyin tüm potansiyelini tek bir yıldıza harcayacağını hayal etmek zordur. Eğer bir yıldızsa o zaman insanlar gibi gençliğine, olgunluğuna ve yaşlılığına sahip olmalıdır.

lonely stars

Tek başına duran bir yıldız var mıdır?

Normal yıldızlar arasında yaşamın bu tür aşamalarıyla karşılaşıyoruz. Bu nedenle, bu tür yıldızlar sürekli olarak yenilenmedikçe, bu kadar yalnız yıldızları görmeyiz. Bunun nasıl yapılabileceği düşünülemez; galaksiler içinde doğmuş olabilirler, ancak bir nedenle sürgün edilebilirler ve derin uzaya fırlatılabilirler. Böyle bir olayla sonuçlanabilecek süreçleri hayal etmek zor; Bazı gökbilimcilerin çok büyük kırmızı kaymalara sahip yarı-yıldız kaynaklarının aslında yüksek hızda galaksilerden fırlatılan yıldızlar olduğunu savundukları bir zaman vardı! Bu hipotez hiçbir zaman popüler olmadı ve şimdi unutuldu.

Evren hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek evren hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.