Dünyada yaşamın var olmasının temel nedeni nedir?
Kısa Bilgi
Dünyada yaşamın var olmasının temel nedeni nedir?
Bu, birçok cevabın önerilebileceği ve hiçbirinin doğru olamayacağı sorulardan biridir. Dünyada doğduğundan beri var olan bu tür koşullarla hayatın kaçınılmaz olduğuna inanma eğilimindeyim. Öte yandan, eşit derecede kabul edilebilir bir cevap, hayatın son derece olası olmayan bir olay olduğu olacaktır. Diğer gezegenlerde yaşamın keşfi bu argümanı şu ya da bu şekilde etkileyebilir, ancak şu anda, bildiğiniz gibi, ‘Dünyevi’ yaşam elimizdeki tek örnektir. Bildiğimiz tüm yaşamın öyküsü, az sayıda genetik alfabe kullanılarak aynı dilde yazılmıştır.
Ayrıca, evrim sürecinin gezegende gördüğümüz muazzam çeşitliliğe ve yaşamın hayatta kalmasına yol açtığına dair tartışılmaz kanıtlar var. Tüm Evrenin, ortalama bir yıldızın (yani Güneş’in) etrafında dönen küçük bir toz zerresinin (yani Dünya’nın) canlı yaratıkları doğurabilmesi için tasarlandığını söyleyen pek çok insan vardır; ve ayrıca bu kendini kopyalayan canlıların, 4 milyar yıllık bir maceranın ardından, çocuklarından birinin ayağa kalkıp “Yaşamın nedeni ve amacı nedir?” diye soracağı bir tür oluşturacağını da. Tüm bu savurganlığın nedeni olarak başlangıçta düşünüldüğümüz fikrini kişisel olarak hazmedemiyorum. Kaza geçirsek bile umurumda değil. Ne olursa olsun minnettarım ve varlığımın tesadüfi olabileceği gerçeği kendimi daha az özel hissetmeme neden oluyor.
Neden Ayların Başka Ayları Olmaz?
Gökbilimciler, güneş sistemimizde uyduların olmadığı neredeyse kesin olarak söyleyebilirler.Ancak bu fiziksel olarak imkansız olduğu anlamına gelmez.Sonuçta NASA, uzay aracını ayımızın etrafındaki yörüngeye başarıyla yerleştirdi.
Kâr amacı gütmeyen Dünya Dışı İstihbarat Arama (SETI) Enstitüsü’nde kıdemli bir gökbilimci olan Seth Shostak, gökbilimcilerin uyduları olan bazı asteroitleri tespit etmelerine rağmen, bir ana gezegenin güçlü yerçekimi çekişmesinin bir ayın kendi doğal uydusunu kontrol etmesini zorlaştıracağını söylüyor.’Ay ve gezegen arasında geniş bir boşluğa ihtiyacınız olacak’ diyor.Ana gezegeninden uzak bir yörüngede dönen nispeten büyük bir ay, kendi başına bir ayı tutabilir.
Uzaktaki güneş sistemlerinde bunun gibi koşullar mevcut olabilir, ancak yüzlerce dış gezegen (güneş sistemimizin dışındaki gezegenler) tespit edilmiş olsa da, dış ayları, çok daha az ekzomayı tespit etme şansımız yok yıllardır.
Gökbilimciler bir ayı ile birlikte başkar bir ayı görseler bile, muhtemelen uzun sürmeyecektir.Colorado Üniversitesi Astrofizik ve Uzay Astronomi Merkezi’nden bir profesör olan Webster Cash, ‘Ana gezegenden gelen gelgit kuvvetleri, zamanla ayın yörüngesini istikrarsızlaştırma eğiliminde olacak ve sonunda onu yörüngesinden çekecek,’ diyor.
Dış ayların uyduları hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek dış ayların uyduları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla