Dünya yanardağları olan tek gezegen mi?
Kısa Bilgi
Dünya yanardağları olan tek gezegen mi?
Hayır. Venüs ve Mars’ın volkanları vardır.Öyleyse, Dünya’nın ayı ve Jüpiter’in ayı Io.Mars’taki nesli tükenmiş Olympus Mons, güneş sistemindeki bilinen en büyük yanardağdır.Yaklaşık 26 km yüksekliğinde ve 600 km genişliğindedir.Venüs ve Io’nun her ikisinin de aktif yanardağları var gibi görünüyor.Io, geçmiş yanardağların kanıtı olan en az 8 yanardağa ve yaklaşık 200 kalderaya sahiptir.Bazıları Io’nun Volkanlarından çıkan tozun Jüpiter’in halkalarının bir parçası olduğunu düşünüyor.
Uçaklar yanardağların üzerinden uçar mı?
Pilotlar derslerini 1982’de öğrendiler. O yıl, bir jet, Batı Java Galunggung’da patlayan bir volkanın üzerinden uçtu.Volkan, havaya 7.600 m fazla kül fırlattı.Kül, uçağın motorlarını tıkayacak kadar yükseğe ulaştı.Uçak binlerce metre boyunca dümdüz düştü.Sonunda pilot, jet motorlarını yeniden çalıştırmayı başardı.O zamandan beri, uçakların aktif yanardağların üzerinden uçmasına izin verilmiyor!
Volkanın içinde yaşayan var mı?
Evet.Nesillerdir, Türkiye’deki bazı insanlar eski volkanik patlamaların oluşturduğu kayalarda yaşadılar.Odalar çok güzel, klimaya gerek yok.
İnsanlar ısınmak için volkanları nerede kullanıyor?
İzlanda, İtalya ve Japonya’da.Yağmur suyu yeryüzüne sızar.Volkanların etrafındaki yerin altındaki magma suyu ısıtır.Borular daha sonra ısıtılmış suyu veya buharı soğuk kış aylarında sıcak tutmak için insanların evlerine gönderir.
Io’nun Yanardağları hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek io’nun yanardağları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla