Dinozorlar ne zaman öldü?
Kısa Bilgi
- Dinozorlar ne zaman öldü?
- Dinozorlar evrimleşmeye devam edebilir miydi?
- Dünya’ya çarpan göktaşı uzaydan mı geldi?
- İklim değişikliği, dinozorların neslinin tükenmesini nasıl etkiledi?
- başka hangi hayvanların nesli tükendi?
- En büyük memeli hangisiydi?
- Hangi modern memeliler yaşayan fosillerdir?
- Ilk memeliler hakkında ilginç bilgiler
Dinozorlar ne zaman öldü?
Dinozorlar, 64 milyon yıl önce ölmeden önce 150 milyon yıl kadar çok uzun bir süre yaşadılar. Dünya’da geçirdikleri süre boyunca, karaya hükmederken, diğer sürüngen akrabaları denizde ve havada baskın yaşam biçimleriydi. Dinozorlar nihayet ortadan kaybolmadan önce, çok sayıda tür öldüğünde iki kitlesel yok olma yaşandı. Ancak dinozorlar Kretase Dönemi’nin sonuna kadar hayatta kaldı.
Dinozorlar evrimleşmeye devam edebilir miydi?
Gizemli bir şekilde ortadan kaybolana kadar, garip dinozor biçimleri hala evrim geçiriyordu.Bazı türler ortadan kayboldu ve yerini daha yeni biçimler aldı.Bu hızlı değişim oranı, ilk ortaya çıktıktan sonra neredeyse hiç değişmeyen timsah gibi hayvanların tam tersidir.Dinozor evriminin devam etmeyeceğini düşünmek için hiçbir neden yok.Sonunda insanlar kadar zeki bir yaşam biçimine yol açmış olabilir.
Dünya’ya çarpan göktaşı uzaydan mı geldi?
Dünya’nın büyük kuyruklu yıldızlar ve muhtemelen büyük taşlı asteroitler tarafından vurulduğuna dair pek çok kanıt var.Bu nesneler, toprağın büyük alanlarını harap eder ve yıllarca Dünya’nın iklimini değiştirirdi.Dinozorların neslinin tükendiği sırada, Meksika Körfezi’ndeki Yucatan Yarımadası’na bir asteroid veya kuyruklu yıldızın çarptığını gösteren kanıtlar var.Güneş ışığını kapatan gelgit dalgaları ve küresel toz bulutları üretti.Bu sırada biriken kayalarda büyük miktarlarda nadir element iridyum bulunmuştur.İridyumun kuyruklu yıldızların ve göktaşlarının özelliği olduğuna inanılıyor.
İklim değişikliği, dinozorların neslinin tükenmesini nasıl etkiledi?
Geç Kretase Dönemi’nde dünyanın kıtaları yeni konumlara doğru sürükleniyordu.Kabuk içindeki bu sürekli kayma, volkanik aktivitede büyük bir artışa neden oldu.Volkanlar, atmosferde birikmiş olabilecek sıcak lav ve gazları, dinozorları ve bitki besinlerini etkileyecek kadar yüksek seviyelere çıkardı.
başka hangi hayvanların nesli tükendi?
Dinozorların neslinin tükenmesi münferit bir olay değildi.Aynı zamanda, çoğu deniz sürüngenleri ve pterozorlar da öldü.Ayrıca, kabukları tebeşir birikintileri oluşturan küçük planktonların yanı sıra ammonitler ve geri kalan trilobit türleri de yok oldu.Bu yok oluşun nedenlerini hayal etmek çok zor.Örneğin, ichthyosaurlar gibi çevrelerine iyi adapte olmuş deniz sürüngenleri ölürken kaplumbağalar neden hayatta kaldı?
En büyük memeli hangisiydi?
İlk memeliler küçüktü ve göze çarpmıyorlardı ve tüm şiddetli dinozor avcılarına karşı savunmasızdılar.Dinozorlar öldüğünde, memeliler gelişip evrim geçirebildiler.Sonunda memeliler, dinozor ataları kadar devasa formlara dönüştüler.Gergedan ailesinin bir üyesi olan Indricotherium, dev sauropodlara benzeyen ancak boynu ve kuyruğu daha kısa olan bir şeye dönüşmüştür.Omuzda 5 km yükseklikte büyüdü ve 16.5 ton ağırlığındaydı.Muhtemelen modern zürafa gibi ağaçlarda otladı.Indricotherium’un ikisi üstte ve ikisi alt çenede olmak üzere dört büyük dişi vardı.Ayrıca her ayağında üç parmak vardı.Birçok yönden devasa bir tapire benziyordu.
Hangi modern memeliler yaşayan fosillerdir?
Keselilerin, kanguru gibi, ilkel memeliler olduğu söyleniyor çünkü küçük, gelişmemiş yavruları doğuruyorlar.Yavrular, kendi başlarına yaşayacak kadar gelişene kadar bir kese içinde büyütülür.Ancak hayatta kalan iki memeli türü, sürüngen ataları gibi hala yumurta bırakıyor: Hem ördek gagalı ornitorenk hem de dikenli karıncayiyen Avustralya’da yaşıyor.Yumurtalarlar ve yavrular annenin karnındaki ilkel bir keseye yerleştirilir.Genç sürüngenlerin aksine bu bebekler anne sütü ile beslenir.Bu iki tuhaf hayvan bize en eski memelilerin nasıl geliştiğine dair bazı ipuçları veriyor.
Ilk memeliler hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek ilk memeliler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla