Bulutlar gökyüzünde nasıl kalır?

Bulutlar gökyüzünde nasıl kalır?

Bulutlar gökyüzünde nasıl kalır?

tüm bulutlar Gökyüzünde değildir.Bazıları yerdedir!Sis dediğimiz şey, yerde bulunan bir buluttur.Tüm havanın içinde su buharı şeklinde bir miktar nem vardır.Sıcak, nemli hava soğuduğunda, çoğu zaman nemini su buharı olarak tutamaz.Ekstra nem, görülebilen küçük su damlalarına dönüşür (yoğunlaşır).Yani bulut, havadaki nem topluluğudur.Hava akımları bulutu gökyüzünde tutar.Ancak soğutma devam ederse, gittikçe daha fazla buhar damlalara dönüşür.Yavaş yavaş, minik damlacıklar daha fazla nem topladıkça beni daha da büyüyor.Damlalar artık hava akımları tarafından tutulamayacak kadar büyüdüğünde, yere yağmur gibi çarpıyorlar.Bulutlar, dünyanın üzerinde birçok farklı yükseklik oluşturabilir.Aslında bulutlar yeryüzünden uzaklıklarına göre türlere ayrılır.Dört ana bulut ailesi, yüksek bulutlar, orta bulutlar, alçak bulutlar ve tüm seviyelere yayılabilen bulutlardır.

Hava Durumu Nedir?

Bu, hava veya atmosferin herhangi bir zamanda nasıl olduğudur. Hava ne kadar soğuk, serin, ılık, sıcak, sakin, esintili, rüzgarlı, kuru, nemli veya hava ne olursa olsun. Hava, havadaki farklı miktarlarda ısı, nem ve hareketin herhangi bir kombinasyonu olabilir. Ve saatten saate, günden güne, mevsimden mevsime ve hatta yıldan yıla değişir. Günlük değişimlere fırtınalar ve yeryüzünde hareket eden güzel hava neden olur. Mevsimsel değişiklikler, dünyanın güneş etrafında dönmesinden kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, havanın yıldan yıla neden değiştiği hala bilinmemektedir. Havanın en önemli ‘nedeni’ havanın ısınması ve soğumasıdır. Isı, rüzgarların yanı sıra su buharının atmosferde farklı şekilde ortaya çıkmasına neden olur. Havadaki su buharı miktarı olan nem, sıcaklıkla birleşince birçok hava şartına neden olur. Bulutlar, bir tür hava koşuludur ve su buharı yerden yüksekte yoğunlaştığında oluşurlar. Bulut damlacıkları büyüdüğünde ve hava akımları tarafından tutulamayacak kadar ağırlaştığında, yere düşer ve yağmur olarak bilinen hava durumu elde ederiz. Yağmur damlaları donma noktasının altındaki bir hava tabakasından düşerse, damlalar don ve bizim havamız kar. Hava tahmincisinin havayı inceleme yollarından biri, var olan ‘cephelere’ bakmaktır. Cepheler, kuzeyden güneye doğru hareket eden soğuk hava ile tropiklerden gelen sıcak hava arasındaki sınır çizgileridir. Şiddetli fırtınaların çoğu yağmur, kar ve diğer kötü hava koşullarına neden olan bu cepheler bir şekilde bu cephelerle ilişkilidir.

weather changes

Rüzgar Nasıl ortaya çıkar?

Bazen açık havada olduğumuzda, ani ve gizemli bir şey gerçekleşir. Bir rüzgar esmeye başlar. Göremiyoruz, ama bunu hissediyoruz ve neyin başladığını bilmiyoruz. Bir rüzgar sadece dünyadaki havanın hareketidir. Havanın hareket etmesine neden olan nedir? Tüm rüzgarlar sıcaklıkta değişen bir şeyden kaynaklanır. Ne zaman hava ısıtılırsa genişler. Bu onu daha hafif yapar ve daha hafif hava yükselir. Sıcak hava yükseldikçe, soğutucu hava yerini almak için akar. Ve bu havanın bu hareketi rüzgardır! İki çeşit rüzgar, dünya çapında bir rüzgar sisteminin bir parçası olanlar ve yerel rüzgarlar vardır.

Dünyadaki büyük rüzgar sistemleri, güneşin sıcağının en büyük olduğu ekvatorda başlar. Burada ısı yüksek irtifalara yükselir ve kuzey ve güney kutuplarına doğru itilir. yıl boyunca aynı genel yönde üfleme eğiliminde olan bu tür rüzgarlar,’ Hakim Rüzgarlar ‘olarak adlandırılır. Ancak bu küresel rüzgarlar genellikle farklı yönlerden üflenen yerel rüzgarlar tarafından bozulur. Yerel rüzgarlar, yüksek basınçlı soğuk hava kütlelerinin gelmesi veya düşük basınçlı sıcak hava kütlelerinden kaynaklanabilir. Yerel rüzgarlar genellikle uzun sürmez. Birkaç saat sonra veya bir kaç gün boyunca, geçerli rüzgar deseni tekrar bulunur. Diğer yerel rüzgarlar, günlük ısıtma ve zeminin soğutulmasından kaynaklanır. Arazi ve deniz meltemi bu tür rüzgarın örnekleridir. Deniz meltemi Gündüz, deniz üzerindeki havanın deniz esintisi olarak iç kısımları hareket etmesidir. Geceleri, deniz yerden daha sıcak, bu yüzden soğutucu hava, arazi esintisi olarak denize taşınır.

Kasırgalar nasıl başlar?

Elbette hepimiz gök gürültülü fırtınalara alışkınız. Bunlar genellikle yerel fırtınalardır. Ancak binlerce kilometre kareyi kaplayabilecek belirli fırtına türleri vardır. Böyle bir türe ‘siklonik fırtına’ veya ·· siklon ‘denir. Bir siklonda rüzgarlar çok düşük basınçlı bir bölgenin merkezine doğru eserler. Bunlarla ilgili ilginç bir şey, rüzgarların spiral şeklinde esmesidir. Kuzey Yarımküre’de böylesi fırtınalar saat yönünün tersine döner, Güney Yarımküre’de saat yönünde dönerler! Bir kasırga sadece özel bir tür kasırgadır. Sıradan gök gürültülü fırtınalara neden olan koşullar alışılmadık derecede şiddetli olduğunda bir kasırga ortaya çıkar. Bir yukarı hareket veya hava var. Rüzgar esiyor. Bu yükselen havanın etrafında zıt yönlerde. Bu, dar ve çok şiddetli bir dönme etkisi başlatır. Bu olduğunda, merkezkaç kuvveti havayı merkezden uzaklaştırır ve bu, merkezde bir düşük basınç çekirdeği bırakır. Bu düşük basınçlı çekirdek geçtiği her şey üzerinde güçlü bir boşluk gibi davranır. Bu bir kasırganın yıkıcı şeylerinden biridir. Aslında bir evin duvarlarını dışarıya doğru emebilir, öyle ki ev yıkılabilir. Diğer yıkıcı şey ab kasırga dışarı, bir kasırganın kenarlarından esen sert rüzgarlardır. Bu rüzgarlar saatte 500 kilometreye ulaşabilir ve bunlara karşı hiçbir şey güvenli değildir.

weather changes

Kasırga ile hortum Arasındaki Fark Nedir?

Doğalarına ve meydana geldikleri yere bağlı olarak fırtınalara birçok farklı isim verilir. Ancak fırtına, bir yerden diğerine hızla hareket eden havadan ibaret olduğu için tüm fırtınalar birbirine benzer. Yalnızca havaysa, buna ‘rüzgar fırtınası’ denir. Yol boyunca toz toplamışsa buna ‘toz fırtınası’ denir. Bununla birlikte, çoğu fırtına bir şekilde su içerir. Su fırtınayla birlikte yağmur gibi gelebilir. En şiddetli ve tehlikeli fırtınalar kasırgalar ve hortumlardır. Kasırgalar, Tropiklerde başlayan fırtınalardır. Örneğin, esas olarak Meksika Körfezi bölgesinde ve ayrıca tüm doğu kıyısı boyunca Amerika Birleşik Devletleri’ne saldırıyorlar. Şimdi garip bir şey, Doğu Hint Adaları ve Çin Denizi’nde meydana gelen aynı tür fırtınaya ‘tayfun’ deniyor. Her ikisinin de genel adı ‘tropikal fırtınalar’ dır. Bir kasırgada, fırtına alanının çapı genellikle 150 ila 650 kilometre arasındadır ve kasırganın etrafındaki rüzgarlar saatte 120 ila 200 kilometre hıza ulaşabilir. Kasırganın özel bir özelliği, taşın ‘gözü’ olarak adlandırılan, fırtınanın sakin, merkezi kısmıdır. Bu göz yaklaşık 12 ila 40 kilometre çapındadır. Bir alanın üzerinden geçerken rüzgarlar neredeyse sakinleşir. Bu bazen insanları fırtınanın bittiğine inanmaya yöneltir. Ancak göz geçtikten sonra kasırga dairesel bir fırtına olduğu için rüzgarlar karşı yönden eşit şiddette esmeye başlar. Fırtına hareket ederken rüzgarlar bir çember şeklinde hareket eder. Bir başka dairesel fırtına türü de hortumdur, ancak kasırgadan farklıdır çünkü genellikle sadece yaklaşık 1.500 metre çapındadır. Kasırgalar çoğunlukla Amerika Birleşik Devletleri’nin merkezi Mississippi Vadisi’nde oluşur. Bir hortum, daha büyük bir fırtına alanında siyah, huni şeklindeki bir bulut olarak başlar. Bir kasırganın yolu yalnızca birkaç kilometre uzunluğunda ve birkaç yüz metre genişliğinde olabilir, ancak yolundaki her şeyi yok edebilir.

Hava değişiklikleri hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek hava değişiklikleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.