Bir Yıldız Neden Yapılır?

Bir Yıldız Neden Yapılır?

Bir Yıldız Neden Yapılır?

Her parlak yıldız, kendi güneşimiz gibi bir güneştir. Bu, yıldızların büyük parlayan gaz küreleri olduğu anlamına gelir. O kadar sıcaklar ki, oraya bir parça çelik konulursa, bir gaz püskürmesi içinde kaybolur! Yıldızların çoğunda gazlar çok incedir. Bunun nedeni, gazdaki madde parçacıkları veya atomlarının çok uzak olmasıdır. Ama yıldızların içinde madde var. Örneğin, güneşin yeryüzünde bulunan 60’tan fazla kimyasal element içerdiğini biliyoruz. Güneşteki elementler arasında hidrojen, helyum, demir, kalsiyum ve magnezyum bulunur. Daha soğuk yıldızlarda madde, bir yüksek fırında kaynayan demire benzer şekilde, daha sıvıya yakın olabilir. Bazı çok yaşlı ve soğuk yıldızlarda, madde O kadar yoğun olabilir ki, bir santimetre küpü bir ton ağırlığındadır. Bu tür yıldızlara ‘ölü’ veya ‘karanlık’ yıldızlar denir.

Gökbilimciler tüm bunları ‘spektroskoplar’ adı verilen aletler kullanarak öğrenebilirler. Spektroskop, bir yıldızın verdiği ışığı inceler ve buradan ne tür bir madde içerdiğini ve ne kadar sıcak olduğunu öğrenebiliriz. Yıldızların farklı renkleri, beyaz, mavi, sarı veya kırmızı, içlerinde hangi kimyasal elementlerin bulunduğunu gösterir. Yıldızların farklı sıcaklıkları da verdikleri ışıkta ‘spektrumlarında’ farklılıklara neden olur. Bu şekilde bir yıldızın sıcaklığı belirlenebilir.

Kırmızı, yeşil ve mavi yanıp sönen bir yıldız nedir?

ufuktan aşağıda bulunan yıldızlar, tepedeki yıldızlara göre çok daha kalın bir hava içinden görülüyor. Dahası, yıldız ışığı, atmosferin farklı katmanları arasında çok eğimli bir şekilde hareket eder, bu da türbülansın neden olduğu normal parıldamaya ek bir etki yapar. Bu, yıldız ışığının spektrum renklerine bölünmesidir ve bu, ışığın havadan dik açılı geçişinin cam prizmanın etkisini taklit etmesinden kaynaklanır. Su damlalarında ve buz kristallerinde dağılmayı biliyoruz, Bu yüzden, havada da olması şaşırtıcı olmamalı. Bununla birlikte, hava gökkuşağı renklerini su veya buzdan çok daha az ayırır.

Gökyüzündeki parlak bir yıldız, mükemmel sabit bir havada görülüyorsa ve yüksek güçlü bir teleskopla gözlemlenirse, ışığının üstte mavi ve yeşil ve altta kırmızı olmak üzere kısa bir dikey spektruma çekildiği görülür..Şimdi, yukarıda açıklandığı gibi, aynı yıldızın çalkantılı havada görüntülendiğini hayal edin.Hareket eden hava kabarcıkları renkli ışınları şu şekilde bükecek ve çıplak göz kırmızı, yeşil ve mavi ışığı görecek.Bu psychedelic parıldama en çok parlak beyaz yıldızlarda görülür;örneğin Rigel, Vega, Canopus ve özellikle gökyüzündeki en parlak yıldız Sirius.Bu durum, deniz seviyesine yakın yerlerde yüksek rakıma göre daha belirgindir.

brightest star

Her yıldızın bir güneş sistemi olduğu söylenir.Bunun sonucu, yörüngede gezegenlere sahip olacağı anlamına gelmiyor mu?

Her yıldızın etrafında gezegen olup olmadığını bilmiyoruz.Ancak büyük bir kısmının gezegene sahip olması muhtemeldir.Bir anlamda, etrafında herhangi bir gezegen olmadan yıldız olmasının zor olduğunu söyleyebilirsiniz.Bu, o gezegenlerin Dünya gibi olacağı anlamına gelmez.Yıldıza çok yakın veya çok uzak olabilirler.Jüpiter veya Satürn gibi çok büyük olabilirler ve çok farklı şekilde evrimleşebilirler.Tarihinin belirli bir noktasında, büyük bir asteroit popülasyonu yıldız ailesine bile hükmedebilir.Her yıldızın birincil endişesinin, Dünya’daki gibi yaşamı destekleyecek gezegenleri toplamak veya üretmeye yardım etmek olduğunu varsaymak mantıksızdır.Yine de, Dünya’dakine benzer koşulların meydana geldiği yerlerde çok büyük bir sayıda olabilir.

Yıldız parlaması kırmızı hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek yıldız parlaması kırmızı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.