Bazı göktaşlarının Mars'tan geldiğini nasıl biliyoruz?

Bazı göktaşlarının Mars'tan geldiğini nasıl biliyoruz?

Bazı göktaşlarının Mars’tan geldiğini nasıl biliyoruz?

Mars’tan geldiği bilinen Dünya üzerinde bulunan göktaşlarının çetelesi 34’tür. Taşlı bileşimlerinin analizi, bunların garip adlarıyla shergottites, nakhlites ve chassignites ile üç gruba ayrıldığını gösteriyor.

Bu grupların üçü de Dünya’da meydana gelmeyen, ancak Mars’ta meydana geldiği bilinen kimyasal ve izotopik (atomik yapı) özelliklere sahiptir. İlk teşhisler, Mars’ın atmosferinin kısa süre önce NASA’nın Viking uzay aracı tarafından örneklendiği 1980’lerin başlarına kadar uzanıyor. O zamandan beri başka göstergeler kullanıldı ve hepsi tutarlı bir şekilde göktaşlarının Marslı kökenine işaret ediyor. Daha yeni analizler, Mars’taki kaya yataklarının yaşlarını, uzayda dolaşırken geçirdikleri sürenin (tipik olarak 2-3 milyon yıl) tahminleriyle birlikte belirlememizi sağladı. Göktaşlarının ortaya çıktığı kayaların gezegenin yüzeyindeki sıvı suya maruz kalıp kalmadığını araştırmak bile mümkün.

Bu nesneler Dünya’ya nasıl ulaştı?

Mars yüzeyine o kadar kuvvetle çarpan bir asteroit veya büyük göktaşı sonucu oluştukları ve bazı parçaların Mars’ın kaçış hızından daha hızlı uzaya fırlatıldıkları ve böylece Güneş’in küçük gezegenleri haline geldikleri varsayılmaktadır.

Farklı göktaşı gruplarını meydana getirmiş olmak için bu tür en az üç çarpma olayına ihtiyaç vardır. Birkaç milyon yıl sonra, göktaşları kendilerini Dünya ile çarpışma rotasında buldular ve sonunda kendilerini gezegenimizin yüzeyinde biriktirdiler.

En ünlü Mars göktaşı, ALH84001 adı verilen patates büyüklüğünde bir shergottittir. Bazı bilim adamlarının fosilleşmiş Marslı yaşam formları olarak yorumladıkları karasal bakterilere benzeyen küçük yapılar içerir. Bununla birlikte, genel fikir birliği, bunun son derece spekülatif olduğu ve durumun muhtemel olmadığı yönündedir.

Dünya hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek dünya hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.