Balinalar akıllı canlılar mıdır?
Kısa Bilgi
Balinalar akıllı canlılar mıdır?
Bilim adamları öyle düşünüyor.Çoğu balina kendi türünden diğerleriyle iyi çalışır.Düşman balinalarla savaşmak için çemberler oluştururlar.Doğum yapan annelerin yardımına gelirler.Bazen boğa adı verilen bir erkek balina, bir annenin yavrularına bakmasına yardımcı olur.Beyin büyüklüğü, bilim adamlarının zekayı ölçmesinin bir yoludur.Örneğin ispermeçet balinaları, bu büyüklükteki herhangi bir hayvanın en büyük beynine sahiptir.Bu balinanın beyni, insan beyninin yaklaşık 15 katı ağırlığa (19,4 kg) kadar çıkabilir!
Balinalar balık gibi yüzerler mi?
Hayır. Balinaların flukes adı verilen iki büyük, düz arka yüzgeçleri vardır.Şanslar yataydır.Dayak Parazitler yukarı ve aşağı balinaları suda ileriye doğru iter.Kürek gibi olan iki yüzgeci dönmelerine, dalmalarına ve yuvarlanmalarına yardımcı olur.Balık kuyrukları farklıdır.Yukarı ve aşağı veya dikeydirler.Balıklar kuyruklarını bir yandan diğer yana hareket ettirerek yüzerler.
Balinalar ne kadar hızlı yüzer?
Çoğu balina, saatte 5 ila 8 km hızla yol alır.En hızlı olanlar saatte 56 km kadar yükselebilir.
Balinalar nerede yaşar?
Dünyanın tüm okyanuslarında.Bazıları yıl boyunca Kuzey ve Güney Kutupları yakınlarındaki buzlu soğuk sularda yaşar.Diğerleri asla sıcak tropikal denizleri terk etmez.Ve bazıları yiyecek bulmak için farklı yerlere gidebilir.Ancak birkaç tür göç eder veya bir yerden bir yere hareket eder.Göç eden balinalar ilkbaharda ve sonbaharda yılda iki kez seyahat eder.Bu yolculuklar, herhangi bir hayvanın en uzun yolculğudur olanıdır.Her göçte binlerce kilometre kat edebilir ve birkaç ay sürebilir.
Balina yağının önemi nedir?
Çok kalın deri ve bolca balina yağı onları soğuktan korur.Çok büyük bir balina türü olan ispermeçet balinasının derisinin kalınlığı, herhangi bir hayvanın en kalın olanı 35,5 cm’dir.Derinin altındaki yağlı tabaka, 30 ila 60 cm kalınlığındadır.Bu hayvanları sıcak tutmak için kalın kürke gerek yoktur!
Balinalar neden göç eder?
Çoğunlukla yiyecek bulmak için.İlkbaharda, balinalar kutup bölgelerine göçer.Burada güneş günün 24 saati parlar ve soğuk sular hayat doludur.Aç balinalar yemek için bol besin bulurlar.Çok fazla kilo alırlar ve kalın bir yağ tabakası geliştirirler. Kutup suları donmadan önce, balinaları göç etmek zorundadır, daha sıcak sulara geri dönerler.Burada balinalar çoğunlukla dinlenir.Hamile balinalar yavrularını doğurur.yavrular birkaç aylık olduğunda, balinaların soğuk, yiyecek bakımından zengin sulara geri dönmesi zamanı gelmiş demektir.
Göçmen balinalar tek başlarına mı yoksa gruplar halinde mi seyahat eder?
Bazıları yalnız seyahat eder;diğerleri kapsüller adı verilen gruplar halinde seyahat eder.Her bölmede üç ila yüzlerce balina bulunur.Kapsül, gece ve gündüz neredeyse hiç durmadan suda yavaşça yüzer.Mesafeler büyük olmasına rağmen balinalar birbirine yapışır.Sorun çıkması durumunda birbirlerine yardım ederler.Balinaların yaralı bir arkadaşını başlarıyla kaldırdığı biliniyor.Yaralı bir balinanın hava deliğini sudan uzak tutarak onu boğulmaktan kurtarabilirler!
Sıcak balinalar hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek sıcak balinalar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla