Bakır sülfat neden kullanılır?
Kısa Bilgi
Bakır sülfat neden kullanılır?
Yosunlar genellikle yüzme havuzlarını istila ederek suyu yeşil ve kirli hale getirir.Havuz suyuna çok az miktarda bakır sülfat ekleyerek onu netleştirebilir ve havuzu daha çekici hale getirebiliriz.Başka bir faydası daha var: Bakır sülfat kullanarak havuzu dezenfekte etmek için gereken klor veya brom miktarını azaltıyoruz.
Bu tür seyreltmelerdeki bakır sülfat son derece güvenli bir maddedir ve Kanada Sağlık Haşere Yönetimi Düzenleme Dairesi ona güvenilir bir sağlık onayı vermiştir.Bu kurum ayrıca, asmaları tahrip edebilecek tüylü küf mantarını kontrol eden bakır sülfat için tamamen farklı bir kullanım düzenlemektedir.Tüylü küf yağışlı havalarda gelişir ve başlangıçta yaprağın dibinde tüylü bir yama olarak görülür.Yağmur devam ederse, mantar kendini kurar ve sonunda mahsulü yok eder;hatta bir sonraki sezona da taşınabilir.
1860’larda, Bordeaux Üniversitesi’nde botanik profesörü olan Pierre-Marie-Alexis Millardet, bakır sülfat ve kireç karışımının mantarı etkili bir şekilde ortadan kaldırdığını keşfetti.
Bakır sülfatın faydalarını nasıl keşfetti?
Çiftçiler, üzümleri hırsızlar için iştahsız kılmak için uzun zamandır üzümlerine bu malzemeleri püskürtüyorlardı.Millardet, püskürtülen sarmaşıklarda mantar büyümesi göstermediğini belirtti.Bakır-sülfat-kireç karışımı Bordo karışımı olarak bilinmeye başlandı ve yaygın olarak kullanılan ilk fungisit oldu.
Yüzme Havuzları Gerçekten İdrarı Ortaya Çıkaran Bir Kimyasal İçerir mi?
Birisi halka açık bir havuzda idrar yaparsa, kimyasalın idrarla reaksiyona gireceği ve suçluya yol açan mor veya kırmızı bir boya izi oluşturacağı söylenir.
Ne yazık ki böyle bir kimyasal yoktur ve hiç olmamıştır.Efsanevi boya, çocuklarının düşüncesizlik yapmasını engellemek için ebeveynler tarafından varlığını sürdüren hayali bir buluştur.Uzmanlar, eğer böyle bir kimyasal yapılabilirse, sudaki diğer organizmalarla reaksiyona girmesini durdurmanın zor olacağını öne sürüyorlar.Gerçekte, bir yüzme havuzundaki idrar miktarı, su hacmine kıyasla o kadar küçük bir yüzdedir ki, ihmal edilebilir ve önemsizdir ve sadece kimyasal bir iz oluşturur.
Yüzmeye gitmek için yemekten sonra yarım saat beklemeniz gerektiği doğru mu?
Havuza geri dönmeden önce otuz dakika beklemeyi destekleyen hiçbir tıbbi kanıt kesinlikle yoktur.Sindirim, ağzınıza yiyecek koyduğunuzda hemen başlar, ancak yiyecekler midenize ulaştığında, tamamen işlenmesi yaklaşık dört saat sürer.Yiyecek daha sonra iki saat daha geçirdiği ince bağırsağa ve ardından on dört saat daha kalın bağırsağa geçer.Bu zamanlar ne yediğinize bağlı olarak büyük ölçüde değişir.
Yüzerken ağrı, kramp veya şiddetli yorgunluk hissederseniz, dışarı çıkın ve havuza kusmayın.
Kimyasal hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek kimyasal hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla