Aynalar Nasıl Çalışır?

Aynalar Nasıl Çalışır?

Aynalar Nasıl Çalışır?

Bir ayna, çalışması yansıma olarak bilinen ve fotonlar olarak bilinen ışık parçacıklarının belirli nesnelerin yüzeylerine çarptığında, çarptıkları açıyla aynı açıda sekmelerini belirleyen bir fenomene dayanan basit bir cihazdır.Bu bilimsel ilkeye göre, bir ayna pürüzsüz bir yüzeye sahip olduğundan, fotonlar yüzeyinden geri dönerken önündeki görüntünün tutarlı bir yansımasını yansıtır.(Pürüzlü yüzeyler yansımaz çünkü fotonlar birçok yöne sıçrar ve dağılır.) Açıktır ki tüm pürüzsüz yüzeyler aynalar gibi yansımaz.Bunun nedeni, bazı yüzeylerin fotonları emmesi ve yansıtmamasıdır.

Işığın emilmesini önlemek ve yansımaya yardımcı olmak için, çoğu ev aynasındaki camın arka tarafına uygulanan ince bir pürüzsüz alüminyum tabakası vardır ve arka taraftaki gümüş ayna olarak bilinen aynayı oluşturur. Bu alüminyum katmanı, önündeki nesnenin ‘ayna görüntüsünü’ oluşturmak için ışığı berrak camdan yansıtır. Bu arada alüminyumun arka tarafı yansımayı sağlayan alüminyum kaplamayı kapatmak ve korumak için genellikle siyaha boyanır. Bu tür aynaların kendilerine çarpan fotonların yaklaşık yüzde 80’ini yansıttığı düşünülüyor.

Tek yönlü bir aynada, cama uygulanan metal film çok incedir ve bu yüzden ona çarpan fotonların yaklaşık yarısını yansıtır ve diğer yarısının geçmesine izin verir.Aydınlık bir oda ile karanlık bir oda arasında kullanıldığında, böyle bir ayna aydınlık odadaki ışığı yansıtır ve karanlık odada şeffaf görünür.

Cam nedir?

Cam eriyen katı maddeler hızla soğuduğunda oluşur, böylece kristal oluşturmazlar.Pek çok cam türü var ama bize en aşina olan şeffaf cam çok kullanışlı bir malzemedir.Çoğu aşındırıcı maddeye karşı dayanıklıdır ve çok iyi bir elektrik yalıtkanı ve ısı yalıtkanıdır, Cam çoğu metalden daha güçlüdür, ancak kırılgan olduğu için kolayca kırılır, en yaygın cam biçimleri erimiş bir karışımdan yapılır.silika (kum), sodyum oksit ve kalsiyum oksitten yapılır.Kurşun kristal, kalsiyum oksidin kurşun oksit ile değiştirildiği bir cam şeklidir.Isıya en dayanıklı cam saf silikadan yapılabilir,

form of glass

Cam bardaklar neden ses çıkarır?

Bunu uzun saplı bir şarap kadehi kullanarak yapmış olsaydınız, ses daha saf ve daha yüksek sesli olurdu. Bardağa farklı miktarlarda su koyun ve ses perdesinin değişip değişmediğini gözlemlemeye çalışın. Farklı sesler çıktığını göreceksiniz.

Cam, yapısının yanı sıra hava kolonunun uzunluğuna bağlı olarak doğal bir titreşim frekansına sahiptir. Bardağa bir kaşıkla vurun ve sesin perdesini dinleyin. Ardından, bardağın üzerinden ıslak parmak hareket ettirme deneyinizi yapın. Baskın adımın aynı olduğunu görmelisiniz. Bu, parmağın özel bir sihir yaratmadığını gösterir. Hafif ıslak parmak ile camın kenarı arasındaki sürtünme nedeniyle camda sürekli olarak heyecan verici titreşimler oluşur. Parmakla sürekli uyarım nedeniyle sürekli bir ses elde edersiniz - aşırı ıslak bir parmağın bu konuda çok etkili olmadığını göreceksiniz çünkü sürtünme azaltılır veya ortadan kaldırılır. Aslında bu, bir yayın keman telindeki titreşimleri harekete geçirme şekline benzer.

Her şey prensipte müzik enstrümanıdır, bazıları diğerlerinden daha iyidir.Birçoğunda hava boşlukları, şekilleri ve uzunlukları çok önemlidir.

Kristaller nasıl oluşur?

Kristaller, atomları düzenli desenlerde düzenlenmiş katı maddelerdir.Doğal olarak oluşan maddelerin çoğu, her zaman belirgin olmasalar da doğru koşullar altında kristaller oluşturur.Kristaller düzenli geometrik şekillere dönüşür ve aynı maddenin veya madde karışımının kristalleri her zaman aynı düzenli görünüme sahip olacaktır.Çözeltiler veya erimiş malzemelerden kristaller oluşur, Çözeltiler buharlaştıkça veya erimiş malzemeler soğudukça, atomları birbirine yaklaşmaya zorlanır ve bir kristal oluşturur.Süreç ilerledikçe bu kristal yavaş yavaş büyür.Bazı kristaller, genellikle parlak renkli olan karmaşık ve güzel şekillere dönüşür.

Şeffaf cam hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek şeffaf cam hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.