Ay'ın öteki tarafında ne var?

Ay'ın öteki tarafında ne var?

Ay’ın öteki tarafında ne var?

Sovyet * Luna 3 * uzay aracı 1959’da Ay’ın uzak tarafını ilk kez kamerayla yakaladığında, sonuç şok ediciydi.Orada saklanan küçük yeşil adamlar olmayabilirdi, ancak manzara, hepimizin bin yıldır baktığımız taraftan belirgin şekilde farklıydı.

Ay’ın karanlık tarafı nasıldır?

Ay gelgit olarak yerine kilitlenmiştir, yani aynı taraf her zaman Dünya’ya bakar. Yüzeyi kendi gözleriyle gören ilk insanlar, 1968’de Ay’ın yörüngesinde dönen * Apollo 8 * ekibiydi. Yakın tarafta volkanik aktivitenin neden olduğu maria adı verilen büyük antik lav akıntı bölgeleri varken, uzak tarafta krater darbeleriyle doludur; kabuk kalınlaşır ve yüzeyde magmaların patlamasını zorlaştırır ve tamamen farklı bir görünüm oluşturur.

moon nods

Ay’ın karanlık yüzü hiç ışık alır mı?

Pek çok insan, muhtemelen Pink Floyd’un 1973’te son derece başarılı olan * The Dark Side of the Moon * albümü yüzünden Ay’ın “uzak tarafını” “karanlık taraf” ile karıştırıyor. Ay’ın tıpkı Dünya gibi gündüz ve gece olduğu gibi, Ay’ın karanlık bir tarafı vardır. Ancak, Dünya’da olduğu gibi, bu ‘taraf’ sürekli değişiyor. Ay’ın uzak tarafında kamp kurabilseydiniz, hem gündüz hem de gece yaşarsınız. Ancak Ay’ın Güneş etrafında kendi ekseninde bir tam dönüşü ve Dünya çevresinde tam bir yörüngeyi tamamlaması yaklaşık 29 Dünya günü sürdüğü için, iki hafta gündüz, ardından iki hafta gece yaşarsınız.

Ay’ın karanlık yüzü ne anlama geliyor?

Birçok insan için bu, Birleşik Krallık albüm listesinde iki numaraya ulaşan ve on yılın geri kalanının çoğunda En İyi 50 listesinde kalan 1973’ün ölümsüz Pink Floyd albümü anlamına geliyor. Hiç şüphe yok ki, çoğumuz bu çağrışımı yapıyoruz. Ancak astronomik terimlerle, Ay’ın güneş ışığı ile aydınlatılmayan tarafı anlamına gelir. Önceki cevapta gördüğümüz gibi, Ay’ın yüzeyindeki çoğu yer, tıpkı Dünya’da ki gibi - sadece daha yavaş - gündüz ve gece saatini değiştirir.

İfadenin yaygın, ancak yanlış başka bir yorumu daha var. Ay, Dünya’ya karşı her zaman aynı yüzünü koruduğu için, bizim görüşümüzden kalıcı olarak gizlenmiş bir yarım küreye sahiptir ve çoğu insan bunu ‘Ay’ın karanlık yüzü’ olarak adlandırır.

Dünya günleri hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek dünya günleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.