Astronotların uzay kıyafeti giymesinin nedeni nedir?
Kısa Bilgi
Astronotların uzay kıyafeti giymesinin nedeni nedir?
Çünkü uzayda hava yok.Astronotlar yanlarında oksijen taşırlar.Bağlı bir sırt çantasındaki minik fanlar, nefes almak için sabit bir hava akışı sağlar.Otomatik valfler, elbise içindeki hava basıncını rahat bir seviyede tutar.Öyle bile olsa, kıyafet içinde hareket etmek veya bir şeyler yapmak her zaman kolay değildir.Her birinin ağırlığı yaklaşık 136 kg’dır!
En uzun ömürlü uzay istasyonu hangisi?
Mir, 20 Şubat 1986’da Sovyetler Birliği tarafından yörüngeye girdi. 13 yıl boyunca, farklı ülkelerden astronot grupları Mir’de dönüşümlü olarak çalışıp yaşadılar.Valery Polyakov bir uzay istasyonunda en uzun kalış rekorunu kırdı - bir yıl 73 gün.
Başka uzay istasyonları için planlar var mı?
Evet.16 ülkeden mühendisler devasa Uluslararası Uzay İstasyonunu inşa ediyor.Bir Rus roketi ilk modülü 20 Kasım 1998’de yörüngeye koydu;ikinci bölüm mekikte yukarı çıktı ve birkaç hafta sonra bağlandı.Gelecekteki lansmanlar bir düzine daha fazla modül getirecek.Bittiğinde, Uluslararası Uzay İstasyonu bir futbol sahasından daha büyük olacak.Yedi astronot ekibinin yaşam alanları ve laboratuvarları, iki jumbo 747 jet uçağının içi kadar büyük olacak.Bazıları bunun 100 yılın en karmaşık yapı projesi olduğunu söylüyor.
İlk Astronot Kimdir?
Gezegenler arası seyahat fikri çok eskidir, ancak yalnızca son elli yıl veya Öyleyse, astronotik gerçekten uygulanabilir bir olasılık haline geldi. Rus öncü K. E. Tsiolkovsky, roketler reaksiyon motorları ile çalıştığı ve çevredeki atmosferik ortama bağlı olmadığı için, 1903 gibi erken bir tarihte uzay araştırmaları için roket kullanılmasını önerdi. Ayrıca sıvı yakıtları da önerdi çünkü katı iticiler çok zayıftı ve kontrol edilmesi zordu. 1926’da, ilk modern tip sıvı yakıtlı roket Amerika’da R.H. Goddard tarafından gönderildi. Almanya’da, İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere’yi bombalayan sıvı yakıtlı V2 roketiyle sonuçlanan yoğun araştırmalar yapıldı. Savaştan sonra, SSCB ve Amerika Birleşik Devletleri’nde roket yolculuğunun gelecekteki gelişimi üzerine ciddi çalışmalar devam etti. Amerikalılar ilk yörünge uydusunu göndermeye hazır olmadan önce, Sputnik 1 Sovyetler Birliği’nden gönderildi. 1961’de Rusya, ilk adamı uzaya fırlatarak dünyayı yeniden şaşırttı, Yuri Gagarin Dünya’nın bir turunu tamamladı.
Uzay araştırması hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek uzay araştırması hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla