Antarktika'nın sahibi kim?

Antarktika'nın sahibi kim?

Antarktika’nın sahibi kim?

Aralık 1959’da 12 ülke Antarktika Antlaşması’na girdi ve tüm tarafların Antarktika’nın sonsuza kadar yalnızca barışçıl amaçlarla kullanılmaya devam edeceğini ve uluslararası anlaşmazlığın sahnesi veya nesnesi haline gelmeyeceğini tüm insanlığın çıkarına olduğunu kabul etti.

Antartika hangi ülkeye ait?

1957 ile 1958 yılları arasında Antarktika’da aktif bilim insanlarına sahip olan 12 imzacı ülkeden yedisi -Arjantin, Avustralya, Şili, Fransa, Yeni Zelanda, Norveç ve Birleşik Krallık- kıtanın bazı bölgelerinde toprak taleplerine sahipti.Antlaşma Antarktika’da hiç kimsenin mülkiyetine sahip olmadığını belirtirken, teknik olarak bu iddiaları koruyor ve başka iddialarda bulunulmasını yasaklıyor.Antarktika’nın büyük bir bölümü, anlaşma sırasında talep edilmedi ve Dünya üzerindeki sahipsiz toprakların en büyük bölümü olmaya devam ediyor.

continent of antarctica

Antartika neden önemlidir?

İlk 12 ülkenin anlaşmayı imzalamasından bu yana, 41 başka ülke de aynı anlaşmayı imzaladı.Diğer şeylerin yanı sıra, çalışmalarını barışçıl ve işbirliği içinde, askeri varlık olmaksızın yürütmeye ve Antarktika’dan yapılan bilimsel gözlemleri ve sonuçları diğer uluslarla paylaşmaya kararlılar.Nükleer patlamalara veya madenciliğe izin verilmez.Antarktika’nın gelecekteki önemi açıkça görülüyor - önemli petrol rezervlerine sahip olduğuna ve dünyanın tatlı su arzının% 70’ine sahip olduğuna inanılıyor.

Antarktika’da Herhangi Bir Yaşam Var mı?

Antarktika bölgesi, Güney Kutbu çevresindeki alandır. Beşinci büyük kıta olan Antarktika kıtasını içerir. Neredeyse Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nin birleşimi kadar büyük. Bu bölge, dünyanın en soğuk ve en kasvetli kısmıdır. Dünyanın en sert denizleriyle çevrilidir. Şiddetli rüzgarları, kar fırtınaları, az yağışları ve o kadar şiddetli soğukları vardır ki, tüm bölge neredeyse işe yaramaz.

Toprağı ısıtmak için asla yeterli güneş ışığı yoktur ve yıl boyunca karla kaplıdır. Dünyada şimdiye kadar kaydedilen en soğuk sıcaklık, 38 santigrat derecenin üzerinde Antarktika’daydı. Aşırı soğuk nedeniyle hiçbir şey bozulmaz, çünkü çürüme, pas veya bakteri yoktur. Antarktika’nın buzlu örtüsünün altında ne bulunacak? Gerçekten bilmek için yeterince araştırılmadı. Kaşifler tarafından birkaç kömür tabakası ve küçük mineral damarları görülmüştür. Muhtemelen başka mineraller de vardır, ancak el değmeden kalmaları için onlara ulaşmak çok zor ve pahalı olacaktır.

Orada var olan yegane bitkiler, hiçbir değeri olmayan ve yiyecek sağlamayan en basit birkaç yosun, liken, mantar ve alg türüdür. Bölge’de sadece denizde yiyecek bulabilen kuşlar ve hayvanlar yaşamaktadır. En yaygın kuşlar, skua martıları, karlı yelkovan kuşları ve çeşitli penguen türleridir. Penguenler kıtanın kenarlarında yaşar ve yuva yapar. Az gelişmiş kanatları vardır ve karada uçamazlar, ancak suda iyi yüzücülerdir. Antarktika sularında birkaç çeşit mühür vardır. Antarktika’daki tek endüstri balina avlamaktır. Ancak, birçok balina orada yakalandı ve balina avcılığını sınırlandırmak için artık uluslararası bir kontrol var.

Liken türleri hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek liken türleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.