Sülfür döngüsü nedir?

Sülfür döngüsü nedir?

Sülfür döngüsü nedir?

Her zaman karışan kükürt, dolaşmayı gerçekten seven bir elementtir.

Sülfür döngüsü, kimyasal bir elementin veya bileşiğin Dünya’nın biyotik ve abiyotik bölümlerinde hareket ettiği ve yol boyunca kimyasal şeklini değiştirdiği birçok biyokimyasal süreçten biridir. Hem karbon hem de nitrojen döngülerinde olduğu gibi, kükürt biyosfer, atmosfer, hidrosfer ve litosfer (Dünya’nın sert dış tabakası) arasında hareket eder. Biyolojide su, oksijen, nitrojen, karbon, fosfor ve sülfür döngüleri özellikle ilgi çekicidir çünkü bunlar yaşam döngüsünün ayrılmaz bir parçasıdır.

Kükürt döngüsü nedir?

Sistein ve metiyonin amino asitlerinde ve tiamin vitamininde bulunan kükürt, tüm organik materyallerin hayati bir parçasıdır. Bitkiler tedariklerini topraktaki ve sudaki mikroorganizmalardan elde ederek onu kullanılabilir organik formlara dönüştürür.

Hayvanlar, bitkileri ve birbirlerini tüketerek kükürt elde ederler. Hem bitkiler hem de hayvanlar, ölürken kükürtü toprağa ve suya geri salgılar ve kendileri mikroorganizmalar tarafından parçalanır. Döngünün bu kısmı, kükürt bitkiler ve hayvanlar tarafından tüketildiği ve daha sonra ayrışma yoluyla tekrar salındığı için, hem karasal hem de su ortamlarında kendi döngüsünü oluşturabilir. Ancak kükürdün yangında sahip olduğu tek demir bu değil.

atmospheric sulphur

Kükürt döngüsü nasıl gerçekleşir?

Volkanlar ve jeotermal menfezlerin çevresinde elemental kükürt bulunur ve yanardağlar patladığında, çoğunlukla kükürt dioksit formunda olan büyük miktarlarda kükürt atmosfere sevk edilebilir. Kayaların aşınması ve okyanusta uçucu kükürt bileşiklerinin üretimi de kükürt salınımına yol açabilir. Atmosferik sülfür, fosil yakıtların yakılması gibi insan faaliyetlerinin bir sonucudur. Havaya girdikten sonra sülfür dioksit, sülfat tuzları ve sülfürik asit oluşturmak için oksijen ve suyla reaksiyona girer. Bu iki bileşik suda iyice çözünür ve hem ıslak hem de kuru biriktirme yoluyla Dünya yüzeyine geri dönebilir. Elbette kükürtün tamamı meşgul olmuyor; okyanus çökeltilerinin yanı sıra gezegenin kabuğunda da geniş rezervuarlar vardır.

Kükürt ve iklim arasındaki ilişki nedir?

Fosil yakıtların yakılması ve metallerin işlenmesi gibi insan faaliyetleri, atmosferdeki kükürt dioksitin yaklaşık yüzde 90’ını oluşturur. Bu kükürt, sülfürik asit üretmek için suyla ve kükürt tuzları oluşturmak için diğer emisyon ürünleriyle reaksiyona girer. Bu yeni bileşikler, genellikle asit yağmuru şeklinde Dünya’ya geri döner. Bu tür asit birikiminin doğal topluluklar üzerinde yıkıcı etkileri olabilir, su yollarının kimyasal dengesini bozabilir, balıkları ve bitki yaşamını öldürür.

Özellikle yoğunlaşırsa, asit yağmuru binalara bile zarar verebilir ve kimyasal aşınmaya neden olabilir. Ancak, kükürt kirliliğinin çevresel etkisi tamamen olumsuz değildir; atmosferik kükürt bulut oluşumuna katkıda bulunur ve ultraviyole ışığı absorbe ederek sera etkisinin neden olduğu sıcaklık artışlarını bir şekilde dengeler. Buna ek olarak, asit yağmuru sulak alanların bünyelerinde sülfür biriktirdiğinde, sülfür tüketen bakteriler hızla metan üreten mikropların önüne geçerek, insan kaynaklı sera etkisinin yaklaşık yüzde 22’sini oluşturan metan emisyonlarını büyük ölçüde azaltır.

atmospheric sulphur

Kükürt nedir?

Kükürt, yeryüzündeki en önemli ve yaygın unsurlardan biridir.Saf haliyle metalik olmayan bir katı olarak bulunur ve ayrıca birçok organik ve inorganik bileşikte bulunur.Topraktan, havadan ve kayalardan bitkilere ve hayvanlara kadar çevrenin her yerinde bulunabilir.Parlak sarı rengi nedeniyle kükürt, ilk simyacılar tarafından altını sentezleme girişimlerinde kullanılmıştır.Bu sonuç vermedi, ancak insanlar yine de siyah barut yapmak da dahil olmak üzere birçok yararlı uygulama buldu.Günümüzde kükürt ve kükürt bileşikleri kibrit ve böcek ilaçları gibi birçok tüketici ürününde kullanılmaktadır.Kükürt aynı zamanda yaygın bir bahçe katkı maddesi, ağartma maddesi ve meyve koruyucudur ve sülfürik asit formunda önemli bir endüstriyel kimyasaldır.İlk kullanıcılar volkanik yataklardan elemental kükürt çıkardı, ancak kükürt talebi 19. yüzyılın sonlarına doğru arzın üzerine çıktığında, başka kaynakların bulunması gerekiyordu.

Madencilik tekniklerindeki ilerlemeler, Amerika Birleşik Devletleri’nin Körfez Kıyısı boyunca bulunan büyük tuz kubbelerinden kükürt elde edilmesini sağladı. Hem volkanik hem de yeraltı kükürt yatakları hala küresel arza katkıda bulunuyor, ancak giderek artan şekilde endüstriyel kükürt, doğal gaz ve petrol rafinerisi işlemlerinin bir yan ürünü olarak elde ediliyor.

Endüstriyel kükürt hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek endüstriyel kükürt hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.