Güneş'in içinde ne vardır?

Dev yıldızın kalbinde neler var?

Güneş'in içinde ne vardır?

Güneş Nedir?

Bir mucize olan Güneş, bir bulutsudan gelen uzay tozu ve gaz çarpıştığında büyük bir kütleçekimsel çöküşün oluşturduğu dev bir yıldızdır, 100 kat daha büyük bir küre haline gelmiştir ve Dünya’nın 300.000 katından daha ağırdır. Yüzde 70 hidrojen ve yaklaşık yüzde 28 helyumdan (artı diğer gazlardan) oluşan Güneş, güneş sistemimizin merkezi ve yakınımızdaki en büyük gök cismidir. “Güneşin yüzeyi, aşağıdan ısınmanın yol açtığı konvektif hareketlerin etkisiyle sürekli hareket eden 5.800 derecelik kelvin sıcaklığında yoğun bir plazma tabakasıdır”.“Bu konvektif hareketler, yaklaşık 1000 kilometre boyunca granülasyon hücreleri denilen ve tüm güneş yüzeyinde görünenlerin dağılımı olarak ortaya çıkmaktadır.”

Güneşin çekirdeğinde ne olur?

Çekirdeğinde, Güneşin sıcaklığı ve basıncı çok yüksek bir şekilde ve hidrojen atomları o kadar hızlı hareket etmektedirler ki füzyona neden olmaktadır, bu füzyon hidrojen atomlarını helyuma çevirmektedir. Elektromanyetik radyasyon, Güneşin çekirdeğinden yüzeyine doğru uzanarak, uzayan bir ışık ve inanılmaz derecede yüksek güneş ısısı olarak uzaya kaçar. Aslında, Güneş’in çekirdeği yüzeyden daha sıcaktır, ancak yüzeyden ısı kaçtığında, sıcaklık 1-2 milyon derecenin üzerine çıkar. Gökbilimcilerin bu dev yıldızın atmosferinin neden bu kadar sıcak olduğunu henüz tam olarak anlamadıklarını, ancak manyetik alanlarla bir ilgisi olduğunu düşünülmektedir.

güneş

Gökyüzünde alçalan güneşe bakmak neden daha kolaydır?

Işık atmosfere ulaştığında yayılır. Bu, fotonların atmosferik parçacıklar ve iyonlarla çarpıştığı, yön değiştirdiği ve enerjiyi düşürdüğü anlamına gelir. Gökyüzünün mavi olmasının nedeni, mavi ışık kısa dalga boyuna sahiptir. Gğneş kısa dalga boylu renklerden geçer. Kırmızı sarı gibi daha uzun dalga boylu renklerden geçmek için yeterince zaman ve alan yoktur.

Güneş ne renktir?

Güneş ufka yakın olduğunda, fotonlar çok daha geniş bir atmosferde seyahat etmek zorunda kalırlar. Bu, ışığın daha uzun dalga boylarına dağılması için daha fazla zaman sağlar, böylece daha az ışık gözlerinize ulaşır. Size ulaşan fotonların enerjisi fazla azalmaz, ancak yoğunluk daha düşüktür, çünkü genel olarak daha az foton vardır.

Eğlenceli gerçek, gün batımı kırmızıdır, çünkü ışığın size ulaşmadan önce tüm dalga boylarındaki ışık dalgalarına dağılmayacak kadar uzağa gitmiştir. Foton tüm bu dalga boylarını gezerken enerjisi düşmüştür. Kırmızı ışık en düşük enerji fotonlarıdır.

Kırmızı gün doğumu gördüğünüzde, ışığın bir fırtınadan (ya da başka bir yoğun atmosfer fenomenindden kaynaklı) geçtiği anlamına gelebilir, bu da “sabahları kırmızı gökyüzü, denizciler için önemli bir uyarıdır” denilebilir.

Güneş hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek Güneş hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.