Dünya'nın tüm buzulları erirse ne olurdu?

Dünya'nın tüm buzulları erirse ne olurdu?

Dünya'nın tüm buzulları erirse ne olurdu?

Küresel ısınmanın buzullar üzerine etkisi nedir?

Son yılların neredeyse başlıca konusu küresel ısınma. Tüm doğanın yapısını değiştiren bu teoriyi ilk ortaya atanlardan biri Amerikan Başkanlık Yarışında kıl payı zaferi kaçırmış olan Demokratların adayı Al Gore olmuştu. Bu kadar yüksek bir makama aday olan birinden yapılan ilk bilimsel açıklama olarak tarihe geçmişti. Temel olarak dünyamızın ortalama sıcaklığının artması küresel ısınmanın tanımıdır diyebiliriz. Bunun ilk etkisini göreceğimiz olay ise mevsim değişiklikleri. Bunu takip edecek olan doğa olayı ise kuzey ve güney kutbunda bulunan buzulların erimesidir. Bu korkutucu senaryoyu düşünelim, dünyamızda ki tüm buzulları erirse ne olurdu? Yüzmeyi bilmiyorsanız hemen öğrenmenizde fayda var çünkü ihtiyacınız olacak!

Dünyadaki su seviyesinin değişimi nedir?

Buz suyun katı hali olarak, her zaman serbest kalma eğilimindedir.| Sanayileşmenin ilk hissedildiği ve ölçümleyebildiğimiz ilk yıllardan bu yana dünyanın sıcaklık ortalaması her yıl yeni rekorlar kırdı. 1961’den bu yana dünya 9 milyar tondan fazla buz kütlesi kaybetti. Dünyanın kritik dengesini sağlayan buzullar bu şekilde devam ederse eriyecekler. Her eriyen 350 milyar ton kar ve buzun bize getirdiği su miktarı 1milimetre olarak biliniyor. İsviçre Zurich üniversitesi araştırmasına göre, eğer küresel ısınma, katlanarak artarsa buzulların tamamının eriyip biteceği yıl 2049 yılı olarak öngörülüyor. Fakat biz bu kadar beklemeyelim ve filmi sona saralım. Okyanuslara yakın ne kadar yaşam alanı varsa sular altında kalacaktır. Gelin bunun yıkıcılığından önce nedenini anlatalım. Bir bardak suyun içine bir tane buz atalım. küresel

Dünyadaki su miktarı değişir mi?

Değişmeyecektir. Fakat aynı bardağa dilediğiniz miktarda tuz ekleyin. Bardağın içindeki su miktarının arttığını göreceksiniz. Buzullar ve okyanus sularının ilişikisi de tam olarak budur. Hollanda ve ingiltereye gitmediyseniz hemen gidin çünkü bu iki ülkenin neredeyse tamamı sular altında kalacak. Bilim, yaptığı deneysel öngörüleri ile şu an dünyada var olan 5 milyon metreküp buzun eridiğinde neler olacağını hesapladı. Peki devlet başkanları, enerji firmaları, ve tüketiciler bunun farkında mı?

Küresel hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek Küresel hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.