Dünyanın en hızlı memelisi nedir?

Dünyanın en hızlı memelisi nedir?

Dünyanın en hızlı memelisi nedir?

İnsan, dünyanın yüzeyinde diğer memelilerden çok daha hızlı hareket edebilir ama kendi iki bacağı üzerinde değil!Tüm zamanların en hızlı koşucusu bile, bazı hayvanlara kıyasla oldukça yavaş hareket eden bir yaratık olarak değerlendirilir.

Kısa bir mesafede, insanın saatte 35 ila 40 kilometre hızla seyahat ettiği bilinmektedir.Kısa bir mesafe için, bir fil veya bir gergedan bile saatte yaklaşık 40 kilometre yapabilir.Oldukça hızlı olduğunu düşündüğümüz bir yarış atı saatte 65-80 kilometre hızla gidebilir.Bir tazı, saatte yaklaşık 56 kilometre hızla gidebilir.Bir memelinin gerçek hareket hızını ölçmek istiyorsak, antilop ve ceylan gibi yaratıklara gitmemiz gerekir.Bu hayvanlar, 96 ila 105 kilometre arasında, bir kilometre kadar mesafe kat edebilirler.

Bununla birlikte, tüm krallığın hız şampiyonu çita ya da avcı leopardır.Bu hayvanlar saatte 112 kilometre hızla zamanlandı!Tabii ki, bunu yalnızca yaklaşık bir kilometre kadar tutabilirler, ardından daha yavaş bir hıza düşerler.

Memeli Nedir?

Kediler ve köpekler, filler ve yarasalar, balinalar ve atlar ve maymunlar ve insanlar ‘memeliler’ adı verilen bir zoolojik sınıflandırmaya aittir. Memeliler, yavrularının dişilerin meme bezlerinden elde edilen sütle beslenmeleri ile diğer tüm yaşam türlerinden ayrılırlar.

Çoğu memelide, yavrular, genç kuşların yaptığı gibi yumurtadan çıkmak yerine, tamamen şekillendirilmiş olarak doğarlar. Memeliler ayrıca vücutlarının tamamında veya bir kısmında sahip oldukları tüy veya kürkle de ayırt edilirler. Sıcak kanlıdırlar ve dört odacıklı bir kalpleri ve bir diyaframları vardır.

hoofed mammals

Memelilerin ortak özellkleri nedir?

Memelilerin çoğu kuru topraklarda yaşarken, balina ve yunus gibi birkaçı suda yaşar. Köstebek ve birçok kemirgen gibi bazı yuvalar toprağa açılır. Ve yine bazıları maymun ve sincap gibi ağaçlarda yaşıyor. Uçabilen tek memeliler yarasalar. Bilim adamları, memelileri birkaç küçük bölüme veya düzene ayırdı. Bu takımların en küçüğü olan ‘monotremler’ yumurta bırakan memelilerdir. Bir sonraki sıra olan ‘edentatlar’ dişsiz memelilerdir. Sonra deniz memelileri gelir. Sonra ‘toynaklıları’ veya toynaklı memelileri buluruz. ‘Etobur’ memeliler et yerler. Kemirgenler, kemiren memelilerdir. ‘Böcekçiller’ böcekleri yiyen hayvanlardır. En yüksek sıra toynak veya pençe yerine ‘primatlar’ veya çivili memelilerdir. Maymunlar, maymunlar ve insanlar primatlardır.

Balinalar Neden Memeli Olarak Kabul Edilir?

Bir balina suda yaşadığına ve balık şeklinde bir gövdeye sahip olduğuna göre, neden balık olarak kabul edilmiyor? Gerçek şu ki balina bir su memelisi ve karada yaşayan atalardan geliyor. Suda yaşadıkları binlerce ve binlerce yıldır balinalar, şekil ve diğer dış özellikleriyle balıklara benzeyecek şekilde büyümüşlerdir. Örneğin bir balinanın yüzgeçleri beş parmaklı bir elin kemiklerine sahiptir. Bazı balinaların etlerinde arka ayak kemikleri bile vardır!

hoofed mammals

Balina ve diğer balıklar arasındaki fark nedir?

Balinalarla balıklar arasındaki en önemli fark elbette yavru balinanın diğer küçük memeliler gibi anne sütüyle beslenmesidir. Yumurtadan çıkmaz, canlı doğar. Ve doğduktan sonra bir süre annesine yakın durur ve ona çok iyi bakar. Tüm memelilerin sıcak kanı olduğundan ve balinanın buzlu suda kendini sıcak tutacak kürkü olmadığı için balina yerine balina yağı vardır. Bu, cildin altında, ısıyı tutan ve bir kürk manto kadar iyi olan yağla dolu bir doku tabakasıdır! Balinalar balıktan farklı nefes alır. Solungaçlar yerine ciğerleri vardır ve iki burun deliğinden veya başlarının üstündeki ‘üfleme deliklerinden’ hava alırlar. Su altına girdiklerinde bu burun delikleri küçük valflerle kapatılır, böylece su giremez. Her beşte bir 10 dakikaya kadar bir balina nefes almak için suyun tepesine yükselir. Önce ciğerlerinden yüksek bir sesle kullanılmış havayı üfler. Bu, balinaların fotoğraflarında sıkça gördüğümüz ‘ağzı’ yapar. Sonra alır. temiz havada ve yüzmek için denize dalar.

En Büyük Balina Nedir?

En büyük balina aynı zamanda dünyanın en büyük hayvanıdır. 30 metreden uzun ve 125 ton ağırlığında olabilen mavi veya kükürt dipli balinadır. Tüm sularda bulunabilir ancak en çok Pasifik Okyanusunda yaygındır. ‘Balina kemiği balinaları’ (diğeri ‘dişli balinalar’ olarak bilinir) olarak bilinen balinalar grubuna aittir. Yani balina kemiği balinalarının dişleri yok. Dünyanın en büyük hayvanının dişsiz yaşayabildiğini düşünmek oldukça tuhaf! Bu balinalar nasıl idare ediyor? Ağızlarında ‘balya’ olarak bilinen yüzlerce kemikli plakadan oluşan bir yapı geliştirdiler. Damaktan (ağzın çatısından) aşağı doğru büyür ve bir tür elek oluşturur. Balina, çoğu küçük kabuklulardan oluşan bir av sürüsünde ve ağzı sonuna kadar açık balıklarla hızla yüzerek beslenir. Ağzını kapattığında, su tabakların arasından dışarı çıkmaya zorlanır, ancak yemek yakalanır. Balinanın ağzı kocaman bir kova gibidir. Baş, vücudunun yaklaşık üçte biri kadardır! Dişli balinaların en büyüğü ispermeçet balinalarıdır. 20 metre uzunluğunda olabilirler ve büyük kafaları vardır. Grampus veya katil balina (gerçekten büyük bir yunus), diğer ‘sıcakkanlı hayvanları yiyen tek balina. Yaklaşık 9 metre uzunluğundadır ve fokları kolayca yakalar. Bir sürü katil balina, büyük balinalara saldırır. Balinalar suda yaşadıkları ve balık şeklinde vücutları olduğu için, onları balıklarla karşılaştırma eğilimindeyiz. Ama iskelet, dolaşım sistemi. beyin ve diğer organlar balıklarınkinden oldukça farklıdır.

hoofed mammals

Balinalardan Ne Elde Ediyoruz?

Bir zamanlar balina avcılığı oldukça önemli bir sektördü. Çoğumuz için balina avlama fikri biraz tuhaf görünmeli. Bize faydalı olabilecek bu devasa yaratıktan ne elde edebiliriz? Balinalardan gelen değerli ürünlerin sayısı inanılmaz. Balinanın balina yağı deri altında yağ dolu bir doku tabakası) mükemmel yağ sağlar. Yağ, dünyanın belirli bölgelerinde aydınlatma için kullanılır ve genellikle sabun yapımında kullanılır. Birçok balina, yemek için iyi et sağlar. Gübre, öğütülmüş et ve kemiklerinden yapılır. Sperm balinasından, kafa boşluğunda bulunan bir yağ olan spermaceti çıkar. Merhem, mum ve kozmetik yapımında kullanılır. Ayrıca sperm balinasından amber rengi gelir. Parfüm yapımında kullanılan, bağırsak tarafından üretilen çok değerli bir maddedir. İspermeçet balinasının dişleri ve deniz gergedanı balinasının dişleri değerli fildişidir. Ve beyaz balinanın derisi bir tür deri haline getirilmiştir. Tüm balinaların suda yaşamayı öğrenmiş memeliler olduğunu biliyor muydunuz? Bir zamanlar karada yaşayan memelilerin soyundan geliyorlar. Aslında. hâlâ yüzgeçlerinin derisi ve etiyle kaplı beş parmaklı bir elin kemiklerine sahipler. Hatta bazı balinaların etlerinde arka bacak kemikleri bulunur. Fakat suda yaşadıkları binlerce yıldır kendilerini bu hayata çok iyi adapte ettiler.

hoofed mammals

Yunus Nedir?

Yunuslar o kadar ilginç yaratıklardır ki, bir yunusun sadece bir balina olduğuna inanmakta zorlanırlar! Bilim adamlarının ‘Cetacea’ dedikleri bir sucul memeliler düzeni vardır. Bu takım balinalar, yunuslar ve domuzbalıklarıdır. Yunuslar dişli balina grubuna ait küçük balinalardır. Domuzbalıkları gagası olmayan ancak üçgen şeklinde bir yunus türüdür. Sırt yüzgeci ve kürek şeklindeki dişler. Dişli balina, mürekkep balığı, mürekkep balığı, yengeçler ve kovalayıp yakaladıkları birçok balık türünde yaşar. Gerçekten büyük bir yunus olan grampus veya katil balina yiyen tek deniz memelisidir. diğer sıcakkanlı hayvanlar. Yaklaşık 9 metre uzunluğundadır ve fokları kolayca yakalar.Diğer yunuslar genellikle 3 metreden uzun değildir ve kafaları oldukça küçüktür.Yunuslar büyük sürülerde yaşar ve gemileri takip etmekten zevk alırlar. Tüm ılıman ve tropikal denizlerde bulunabilen, yarım ay şeklinde bir kuyruğu vardır.Arkadaki siyah beyaz göbek ile tezat oluşturur.Bilim adamları, yunusların tehlikeden kaçınarak suda nasıl hareket ettikleriyle ve çağrı ile çok ilgilenirler.

Tırnaklı memeliler hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek tırnaklı memeliler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.