Dünyada Yaşam Nasıl Doğdu?

Dünyada Yaşam Nasıl Doğdu?

Dünyada Yaşam Nasıl Doğdu?

Yaşamın kökenleri hakkındaki sorular sadece felsefi değildir;birçok biyolog, kimyager ve jeolog da yanıt bulmakta zorlanıyor.Bitkiler ve hayvanlar, 3,8 milyar yıl önce başlayan Dünya’daki yaşam tarihinin yalnızca bir bölümünü temsil ediyor.Aslında, bu gezegendeki yaşam tarihinin çoğunda, bakteri, protozoalar ve algler gibi mikroorganizmalar tünekleri yönetiyordu.Homo sapiens sadece 200.000 yıl önce ortaya çıktı ve Dünya tarihinin yüzde 0.004’ünden azını oluşturuyordu.Çoğu bilim adamı, yaşamın doğal seçilim ve üreme yeteneğine dayandığı konusunda hemfikirdir ve yıllar içinde evrim bizi basit başlangıçlardan insanlığa götürmüştür.Ancak yaşamın kökenini anlamak için bazı spekülasyonlar gerekir.

Dünyada yaşam nasıl ortaya çıktı?

Bakteriler gibi en temel canlı organizmalar bile, Dünya’da var olan ilk basit organik moleküle kıyasla karmaşıktır.Basit nükleotidlerin uzun türleri, RNA (DNA’nın öncüsü) olarak bilinen karbon, hidrojen, nitrojen, oksijen ve fosfor atomlarının bir bileşimiydi.Canlı moleküller, tüm canlıların yaptığı gibi kendilerini kopyalayabilirken, doğal seçilim farklı varyantlara bir avantaj sağladı.Sonunda, genetik materyali çevrelemek için bir zar evrimleşti ve bu, o kadar avantajlı olduğunu kanıtladı ki, bu tür bir molekül, ‘çıplak’ muadillerini çabucak geride bıraktı.Doğal seçilim yoluyla, iki sarmallı DNA, daha basit RNA’dan daha kararlı bir alternatife evrildi.Modern bakterilere benzeyen bu organizma, Dünya’daki yaşamın temeli oldu.

history of life

Dünyada yaşam nasıl oluştu?

İlk organik materyalin nereden geldiğinin kanıtını bulmak zor kısım değil. Chicago Üniversitesi’nden Stanley Miller, 1950’lerin başında ünlü bir deney yaptı. Bir beherde metan, amonyak, hidrojen ve suyu birleştirerek (esasen Dünya’nın erken atmosferinde mevcut olan aynı bileşenler), yıldırımı simüle eden bir elektrik yükü yerleştirdi. Birkaç gün sonra, beherin içinde amino asitler veya proteinlerin yapı taşları olduğu ortaya çıkan kahverengi yapışkan madde buldu. Bu arada Harvard biyoloji profesörü Andrew Knoll, en basit organik maddeden günümüzün karmaşık canlı bakterilerine evrim sürecini merak ediyor. Yani, yaşam ‘ilkel Dünya’da amino asitler, şekerler ve yağ asitleri içeren sıcak küçük bir havuzdan, nükleik asitlerin aslında proteinleri hücrenin zarlarını yapmak için yönlendirdiği bir şeye’ nasıl ilerledi? Her nasılsa tüm ayrı bileşenlerin birlikte çalışması gerekir, ancak bilim adamları bunun nasıl olacağından hala emin değiller. Dünyadaki ilk yaşam belirtisi ile günümüzün karmaşık canlı organizmaları arasındaki milyarlarca yıl, yakalanması zor bir durumdur. Ancak Miller’in deneyi geçerliyse, yaşamı Dünya’nın yarattığını ve yaşamın Dünyayı değiştirdiğini biliyoruz.

Yaşamın kökeni hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek yaşamın kökeni hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.